Război în Ucraina, ziua 278 | Alimentarea cu energie electrică a fost parțial restabilită în Herson. Zelenski: Înţelegem că teroriştii plănuiesc noi lovituri. Ştim asta cu certitudine

Milioane de locuitori din Kiev au acces limitat la electricitate și încălzire în contextul în care a nins în capitala ucraineană, iar temperaturile se mențin sun zero grade. Alimentarea cu energie electrică ar fi fost parțial restabilită în Herson, potrivit guvernatorului regiunii. „Înţelegem că teroriştii plănuiesc noi lovituri. Ştim asta cu certitudine. Şi atât timp cât au rachete, nu se vor opri”, a spus şpreședinbtele ucrainean Volodimir Zelenski. Marea Britanie va menține sau va majora ajutorul militar acordat Ucrainei anul viitor.

28 Noiembrie 2022, 06:39 (actualizat 28 Noiembrie 2022, 08:37) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 08.25 Rusia a trecut în defensivă pe o linie de front lungă de 1000 de kilometri. Armata ucraineană duce o contraofensivă lentă încetinită de ploaie și noroi. Luptele acerbe sugerează că iarna nu va opri intensitatea războiului. Potrivit estimărilor, Moscova controla 25% din teritoriul Ucrainei în martie, față de aproximativ 15% cât controlează în prezent.

ACTUALIZARE 08.00 Alimentarea cu energie electrică ar fi fost parțial restabilită în Herson, potrivit guvernatorului regiunii. Un total de 17% din gospodării ar fi conectate al rețea. Curentul electric e restabilit pentru prima oară în Herson după ce orașul a fos eliberat pe 11 noiembrie de sub dominația rusă.

Milioane de locuitori din Kiev au acces limitat la electricitate și încălzire în contextul în care a nins în capitala ucraineană, iar temperaturile se mențin sun zero grade.

• Se dau lupte grele în sudul și estul Ucrainei unde rușii încearcă o străpungere a liniei de rezistență ucraineană. Totuși, Institutul pentru Studierea Războiului constată că ritmul operațiunilor pe linia frontului a fost considerabil încetinit de ploi și frig. Între timp, de Ziua Mamei, în Rusia, mamele celor plecați pe front au făcut o petiție online prin care cer Dumei retragerea armatei ruse din Ucraina.

Rușii au atacat cu artileria localitatea Kurakhovo, din regiunea Donețk. Agenția Unian scrie că două persoane au fost ucise și una rănită.

• Sute de ucraineni au părăsit duminică din orașul Herson din cauza bombardamentelor rusești. În urmă cu  două săptămâni, recucerirea orașului de sub ocupația rusă i-a determinat pe localnici să sărbătorească în stradă.

Eliberarea Hersonului a însemnat un câștig major pe câmpul de luptă pentru Kiev. Orașul a fost recucerit după ce rușii s-au retras pe malul de est al râului Nipro. Cu toate acestea, de atunci, locuitorii s-au confruntat cu lipsa apei curente, a încălzirii și electricității, deoarece trupele Moscovei au distrus centralele termice și electrice înainte de a pleca.

Evacuările au început săptămâna trecută pe fondul temerilor că daunele aduse infrastructurii cauzate de război ar fi prea grave pentru ca oamenii să le poată îndura lipsurile pe timpul iernii grele din Ucraina. Exodul a fost exacerbat de bombardamentele rusești care au ucis 32 de civili de când forțele ruse au părăsit orașul pe 9 noiembrie.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în mesajul video de duminică seara că ucrainenii trebuie să se pregătească pentru o iarnă lungă şi grea, marcată de atacuri din partea Rusiei, transmite dpa.

Înţelegem că teroriştii plănuiesc noi lovituri. Ştim asta cu certitudine. Şi atât timp cât au rachete, nu se vor opri”, a spus şeful statului ucrainean, conform Reuters, referindu-se la atacurile forţelor ruse asupra infrastructurii critice din ultimele săptămâni.

• Autoritățile ucrainene restabilesc treptat alimentarea cu energie electrică. Cele patru centrale nucleare ale țării au fost reconectate în sistemul național, dar milioane de oameni sunt încă fără căldură sau electricitate după cele mai devastatoare atacuri aeriene lansate de ruși. „Am restabilit generarea și furnizarea de energie electrică zi de zi”, a spus Zelenski în discursul său de duminică seara.

• Aflat în vizită în Ucraina premierul belgian a vizitat gropile comune din localitățile Bucea și Borodianska. După ce a văzut de ce sunt capabili rușii, Alexander de Croo a spus că în aceste condiții nici nu se poate vorbi de negocieri cu Moscova.

Alexander De Croo, premierul belgian: Dacă ai văzut ce e aici, atunci nu-mi pot imagina cum să negociezi cu Rusia. După ce am văzut aici, singurul nostru obiectiv este să ajutăm la eliberarea Ucrainei.

• Se fac deja planuri și pentru reconstrucția Ucrainei. Ambasadorul României la Kiev, Victor Micula a declarat pentru Agerpres că țara noastră se va implica în acest proces prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, dar și prin proiecte care s-ar putea derula sub steag românesc.

Directorul companiei Energoatom, societatea în subordinea căreia se află centralele atomoelectrice din Ucraina, a susţinut duminică faptul că observă semne conform cărora trupele ruse s-ar pregăti să renunţe la controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, pe care au ocupat-o la începutul lunii martie, în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.

• Primarul Kievului a avut un schimb de declarații cu președintele Zelenski și aliații săi cu privire la modul în care gestionează ajutorul acordat locuitorilor pe fondul întreruperilor de curent. Fostul boxer profesionist Vitali Klitschko a spus că 430 de „centre de încălzire” îi ajută pe rezidenți să facă față efectelor atacurilor rusești asupra centralelor electrice și au fost planificate în plus peste 100 de centre suplimentare în caz de condiții extreme. Klitschko a spus că aliații lui Zelenski s-au angajat într-o acțiune de „manipulare” cu privire la eforturile pe  care le fac autoritățile orașului, acțiune care vizează inclusiv „fotografii de neînțeles” postate online. „Nu vreau să mă implic în bătălii politice, în special în situația actuală”, a spus el într-un videoclip postat duminică pe Telegram. „Este fără sens. Am lucruri de făcut în oraș.” Zelenski a spus anterior că autoritățile din Kiev nu au luat măsuri suficiente pentru a-i ajuta pe locuitori.

• Marea Britanie va menține sau va majora ajutorul militar acordat Ucrainei anul viitor, potrivit unui fragment dintr-un discurs pe  care premierul Rishi Sunak intenționează să îl susțină astăzi.  „Vom fi alături de Ucraina cât va fi nevoie. Vom menține sau crește ajutorul militar anul viitor. Și vom oferi un nou sprijin pentru apărarea aeriană”, va spune Sunak.

Ministerul Apărării din Regatul Unit a confirmat că a furnizat forțelor armate ucrainene rachete ghidate, de precizie, Brimstone 2. „Acest ajutor a jucat un rol crucial în blocarea progreselor militare ale Rusiei”, potrivit autorităților din Londra.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Refugiați în propria țară. Mărturii curemurătoare la Dnipro: Mama a murit în explozii, sunt aici cu tata. Nici măcar nu am putut s-o îngropăm în cimitir, am îngropat-o în grădină. Casa a fost distrusă şi a trebuit să fugim

Ucraina: 54 de tiruri ruseşti asupra regiunii Herson în 24 de ore. Electricitatea a fost restabilită în aproape întreg Kievul

Autorităţile din oraşul ucrainean Borodianka vor să conserve două dintre lucrările artistului stradal britanic Banksy, aflate pe ruinele a două construcţii

Electricitatea a fost restabilită în aproape tot Kievul, la patru zile după un atac devastator asupra infrastructurii sale critice, a informat administraţia militară din capitala Ucrainei.

Șeful administraţiei militare ucrainene a regiunii Herson, Iaroslav Ianuşevici, a declarat că numai în ultimele 24 de ore ruşii au efectuat 54 de lovituri asupra teritoriului regiunii, ucigând o persoană şi rănind alte două, între care un copil.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea