Război în Ucraina, ziua 305 | Şeful unui important şantier naval rusesc a murit subit. Zelenski declară că ”dacă libertatea a venit cu un preţ ridicat, sclavia ar costa şi mai mult”

25 Decembrie 2022, 07:40 (actualizat 25 Decembrie 2022, 08:12) Știrile TVR |

Volodimir Zelensky

ACTUALIZARE Un ultim raportal agenției Națiunilor Unite pentru drepturile omului, de duminică dimineața, în războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost uciși cel puțin 6.826 de civili și cel puțin 10.769 răniți, din 24 februarie până în 19 decembrie, transmite Kiev Independent.

Agenția a spus că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile din unele locuri sunt întârziate și multe rapoarte privind victimele civile trebuie încă confirmate.

Potrivit estimărilor Ministerului de Interne al Ucrainei, războiul Rusiei a ucis peste 9.000 de civili, inclusiv peste 400 de copii.

ACTUALIZARE În ultima zi, forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Lyman Pershyi din regiunea Harkov, Stelmakhivka, Novoselivsve, Ploshchanka, Chervonopopivka din regiunea Lugansk, precum și Yakovlivka, Soledar, Bakhmutske, Bakhmut, Klishchiivka, Kurdiumivka, Veselevka și Kranselevka și Mariinka în regiunea Donețk, relateaza Kiev Independent.

În actualizarea din 25 decembrie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a mai raportat că armata rusă a lansat cinci rachete, un atac aerian și peste 90 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei, provocând victime civile și lovind infrastructura orașului Herson în aceeași perioadă. Un atac rusesc asupra centrului Hersonului pe 24 decembrie a ucis cel puțin zece oameni și a rănit 55 de civili, dintre care 18 sunt în stare gravă, potrivit guvernatorului Oblastului Herson, Yaroslav Ianușevici.

Apărarea antiaeriană  a Ucrainei au lovit patru puncte de comandă rusești, trei zone de concentrare a personalului, un sistem de rachete antiaeriene S-300 și alte trei locuri strategice.

ACTUALIZARE Şeful unui important şantier naval rusesc a murit subit, fără a se cunoaşte cauza

Şantierele Navale ale Amiralităţii, cu sediul în portul vestic Sankt Petersburg, anunţă într-un comunicat decesul lui Alexander Buzakov. Acesta ocupa postul din august 2012.

Potrivit comunicatului, publicat pe site-ul societăţii, principala sa realizare a fost menţinerea şi consolidarea portofoliului de comenzi al şantierului naval pentru submarine moderne nenucleare, nave de suprafaţă şi vehicule de mare adâncime.

Agenţia de ştiri TASS a declarat că şantierul naval construieşte submarine îmbunătăţite cu propulsie diesel din clasa Kilo, capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr.

ACTUALIZARE Vorbind la zece luni după ce Rusia a declanşat un război care a ucis zeci de mii de oameni şi a strămutat milioane, Zelenski a spus că, dacă libertatea a venit cu un preţ ridicat, sclavia ar costa şi mai mult.

”Am îndurat la începutul războiului – am rezistat la atacuri, ameninţări, şantaj nuclear, teroare, lovituri cu rachete. Vom rezista şi în această iarnă, pentru că ştim pentru ce luptăm”, a declarat el.

Zelenski a făcut aceste declaraţii într-un mesaj video către ucrainenii care sărbătoresc Crăciunul în decembrie. Majoritatea ucrainenilor sunt creştini ortodocşi de rit vechi şi marchează această ocazie la începutul lunii ianuarie.

Evenimentele ultimelor 24 de ore:

* Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti care au aruncat milioane de oameni în întuneric, a subliniat, sâmbătă, preşedintele Volodimir Zelenski într-un mesaj sfidător, relatează Reuters.
* Un tribunal ucrainean a condamnat patru prizonieri de război ruşi la câte 11 ani de închisoare pentru crime de război, a anunţat sâmbătă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
* Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat sâmbătă că războiul din Ucraina “nu pare să se încheie uşor”.
* Rusia prezintă semne potenţiale de atac asupra nordului Ucrainei dinspre Belarus, potrivit Institutului american pentru studiul războiului (ISW)
* Ucraina: 5 morţi şi 35 de răniţi într-un bombardament rusesc în Herson. Zelenski: ”Crime de dragul intimidării și al plăcerii”
* Pentru prima oară, astăzi este Ajunul Crăciunului şi pentru ucraineni. “Cel mai important este să îndepărtăm şi să ştergem tot ce ne leagă de Rusia”. Baricadele de la Kiev, transformate în decorațiuni.

Source