Război în Ucraina, ziua 315. Moscova dă vina pe folosirea telefoanelor mobile pentru atacul din Makiivka

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că 89 de militari au murit într-un atac ucrainean asupra Makiivka, în estul Ucrainei, în ajunul Anului Nou, o creștere a numărului de morți raportat anterior. Oficialii militari au dat vina pe folosirea telefoanelor mobile de către soldații ruși la „la îndemâna soldaților inamici” pentru atacul mortal. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-o adresă video, marți seara, că Rusia urmează să lanseze o ofensivă majoră, repetând avertismentele anterioare.

04 Ianuarie 2023, 08:07 (actualizat 04 Ianuarie 2023, 08:25) Știrile TVR |

Atac la Makiivka

Ministerul rus al Apărării a dat vina pe utilizarea ilegală a telefoanelor mobile pentru atacul devastator cu rachete ucrainene asupra cazărmii din Makiivka. Moscova a recunoscut că 89 dintre soldații săi au murit acolo.

Sumarul ultimelor evenimente

  • Atacul ucrainean asupra Makiivka a generat „critici semnificative la adresa conducerii militare ruse”, potrivit unui raport al Institutului pentru Studierea Războiului (ISW). Mai mulți bloggeri și comentatori pro-război ruși proeminenti au recunoscut atacul, mulți sugerând că numărul victimelor a fost mai mare decât cifrele raportate oficial.
  • Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat că până la 10 unități de echipamente militare rusești de diferite tipuri în Makiivka ocupată au fost avariate sau distruse.
  • Armata Ucrainei a afirmat că aproximativ 500 de soldați ruși au fost uciși sau răniți într-o altă lovitură, în apropiere de Ciulakivka, un oraș din regiunea Herson din sudul Ucrainei, în ajunul Anului Nou.
  • Imaginile din satelit realizate de compania americană Planet Labs, care se presupune că arată consecințele atacului de la Makiivka, au circulat online, arătând clădirea care ar fi găzduit trupele ruse înainte și după ce a fost lovită.
  • Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a reafirmat sprijinul pentru Ucraina în timpul unui apel cu Volodimir Zelenski. Ei au discutat despre continuarea cooperării în domeniul apărării, au spus declarațiile lor.
  • La televiziunea națională din Ucraina, Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat că aproape 500 de drone rusești au fost doborâte din septembrie.
  • Este puțin probabil ca Rusia să realizeze o descoperire semnificativă lângă Bakhmut, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, în săptămânile următoare, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie. Acest lucru se datorează în parte faptului că Rusia probabil desfășoară operațiuni ofensive în zonă doar la nivel de pluton sau de secție, se arată în comunicat.
  • Premierul francez, Élisabeth Borne, a spus că este mai încrezătoare în situația aprovizionării Franței cu energie pentru următoarele câteva săptămâni. Ea a făcut referire la un consum mai mic și o creștere a producției de energie nucleară.
  • Țările NATO vor discuta despre obiectivele lor de cheltuieli pentru apărare în următoarele luni, deoarece unele dintre ele cer să transforme un obiectiv de 2% într-o cifră minimă, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, agenției de presă germane DPA.
  • Ucraina și UE vor organiza un summit la Kiev pe 3 februarie pentru a discuta despre sprijinul financiar și militar, a anunțat biroul lui Zelenski.

Source