Război în Ucraina, ziua 320. Zelenski denunță Rusia pentru că nu a respectat armistițiul pentru Crăciunul ortodox. ”Bakhmut rezistă în ciuda tuturor”

Autorităţile de la Kiev au anunţat că au făcut un nou schimb de prizonieri cu Rusia. Astfel, 50 de militari ucraineni s-au întors acasă, în a doua zi a Crăciunului pe stil vechi. În schimb, Moscova a anunţat că a ucis 600 de soldaţi ucraineni, într-un singur atac, la Kramatorsk. Informaţia a fost negată de autorităţile locale, care au precizat că ruşii au distrus mai multe clădiri goale.

09 Ianuarie 2023, 07:29 (actualizat 09 Ianuarie 2023, 08:09) Știrile TVR |

Razboi in Ucraina

Volodimir Zelenski denunță ”eșecul” Rusiei de a respecta armistițiul pe care l-a ordonat pentru Crăciunul Ortodox și a atacat orașele ucrainene.

”Rușii au bombardat Herson cu muniție incendiară imediat după Crăciun”, a declarat duminică președintele ucrainean, referindu-se la un oraș din sud, abandonat de forțele ruse în noiembrie.

Au fost lovituri asupra Kramatorsk și a altor orașe din Donbas – asupra țintelor civile și chiar în momentul în care Moscova raporta o presupusă „tăcere” pentru armata sa, a spus Zelenski in maesajul sau video.

Rusia a declarat duminică că un atac cu rachete asupra Kramatorsk, la nord-vest de Bakhmut, a ucis 600 de soldați ucraineni. Dar un reporter Reuters de la fața locului nu a găsit semne evidente de victime, transmite The Guardian.

Ucraina „rezistă” în Bakhmut sub foc puternic, a mai spus Zelenski

Forțele ucrainene resping atacurile constante asupra orașului Bakhmut din regiunea estică Donbas și își mențin pozițiile în Soledar din apropiere în condiții foarte dificile, a declarat duminică Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.

  • Ministerul rus al Apărării a susținut că atacul din Kramatorsk a fost o răzbunare pentru loviturile ucrainene de Anul Nou, care au ucis cel puțin 89 de soldați ruși într-o cazarmă dintr-o zonă ocupată a regiunii Donețk
  • Jurnalistul Daniele Raineri (La Repubblica) a postat pe Twitter două fotografii cu cele două cămine din Kramatorsk.
  • Două centrale termice au fost avariate de bombardamentele ucrainene în părțile controlate de Rusia în regiunea Donețk, existând rapoarte preliminare cu privire la răniți, au declarat duminică oficiali instalați la Moscova.
  • Serhii Gaidai, guvernatorul din Lugansk, a declarat duminică la televizor că în regiune au loc lupte grele și că forțele rusești și-au desfășurat cele mai pregătite unități de luptă și echipamente grele în orașul Kremina, ceea ce, potrivit acestuia, înseamnă că rușii se retrag în regiune. În condițiile în care temperaturile nocturne scad până la minus 15-17 grade Celsius, nivelul luptelor ar urma să crească în curând, deoarece înghețurile puternice înseamnă că este mai ușor de deplasat echipamentul greu, a adăugat Haidai.
  • Rusia și Belarus vor organiza exerciții comune ale diviziilor aeriene care fac parte din gruparea regională a celor două țări. Exercițiile vor avea loc între 16 ianuarie și 1 februarie. Rusia și Belarus și-au intensificat pregătirea militară comună, bazându-se pe experiența Moscovei de luptă în Ucraina, cu accent pe războiul urban, a informat postul TV al Ministerului belarus al Apărării.
  • Vladimir Putin a lăudat Biserica Ortodoxă Rusă pentru că a sprijinit forțele Moscovei care luptă în Ucraina, într-un mesaj de Crăciun menit să mobilizeze populația în spatele viziunii sale despre Rusia modernă.

Source