Război în Ucraina, ziua 328. ONU: Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la invazia Rusiei

Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de când Rusia și-a invadat vecinul în februarie anul trecut, a anunțat luni Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), citata de The Guardian.

17 Ianuarie 2023, 07:31 (actualizat 17 Ianuarie 2023, 08:39) Știrile TVR |

Război în Ucraina. Victime

ACTUALIZARE Biroul pentru drepturile ONU a declarat că a confirmat 7.031 de decese de civili în Ucraina, dar consideră că bilanțul efectiv al victimelor este „considerabil mai mare”, având în vedere  că nu sunt încă gata toate rapoartele, iar in unele zone nu este posibil accesul, deoarece au loc lupte intense.

„Majoritatea victimelor civile au fost înregistrate în urma folosirii armelor explozive cu efecte pe suprafață extinsă, inclusiv bombardamente de artilerie grea, sisteme de lansare multiplă de rachete, rachete și lovituri aeriene”, se arată într-un comunicat al OHCHR.

Cele mai multe decese ale civililor au fost înregistrate în zonele deținute de guvernul din Ucraina – 6.536, comparativ cu 495 înregistrate în zonele deținute de Rusia. OHCHR nu a atribuit responsabilitatea pentru decese.

Ucraina spune că numărul civililor uciși ar putea ajunge la zeci de mii. Ambele țări neagă că au vizat civili.

ACTUALIZARE Vladimir Putin i s-a plâns președintelui turc Recep Erdogan de livrările tot mai mari de armament din Occident în Ucraina. Liderul de la Kremlin a avut luni seară o nouă convorbire cu omologul său de la Ankara. Vladimir Putin a criticat ceea ce numește „linia distrugătoare adoptată de Kiev”. Între timp, la Londra, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat un nou pachet consistent de sprijin militar pentru Ucraina.

Sumarul ultimelor evenimente:

  • Sute de soldați ucraineni au început un antrenament complex cu americanii la o bază miliară din Germania. Învață cum să folosească blindatele Bradley, dar și alte echipamente donate de NATO. Încă 100 de soldați ucraineni sunt la Oklahoma, în SUA, sa afle cum funcţionează sistemul de apărare anti-aeriană Patriot.
  • Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susţin analişti moldoveni, consultaţi luni de Radio Chişinău.
  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se pregăteşte pentru un război de uzură pe termen lung după ce şi-a dat seama că nu va putea prelua rapid controlul asupra Ucrainei, relatează luni publicaţia Ukrainska Pravda, citând Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), potrivit Agerpres.
  • Guvernatorul instalat de Rusia în oraşul Sevastopol din Crimeea a declarat luni că apărarea antiaeriană rusă a doborât zece drone în apropierea oraşului, în ceea ce al a numit un ”atac ucrainean eşuat”, potrivit Agerpres .
  • Veniturile bugetare ale Rusiei din petrol şi gaze au crescut anul trecut cu 28%, la 2.500 miliarde de ruble (36,71 miliarde de dolari), a anunţat luni vicepremierul Alexander Novak în timpul unei reuniuni guvernamentale transmisă de postul public de televiziune, transmite Reuters.
  • Rusia şi Ucraina negociază un amplu schimb de prizonieri de război, care ar putea cuprinde în total circa 1.000 de militari, dintre care 800 sunt ucraineni, a anunţat luni Ombudsmanul turc, Seref Malkoc, citat de Reuters.
  • Marea Britanie va trimite o escadrilă de tancuri Challenger 2 în Ucraina pentru a ajuta la respingerea invaziei Rusiei, a confirmat secretarul Apărării, Ben Wallace. Vorbind în Camera Comunelor, Wallace a declarat că Rusia a eșuat în a înfrânge voința poporului ucrainean și că a „reușit să piardă un număr semnificativ de generali și ofițeri comandanți”.

Source

Distribuie știrea