Război în Ucraina, ziua 336. Este așteptată decizia oficială a SUA și a Germaniei privind livrarea de tancuri de luptă Ucrainei. Zelenski avertizează cu privire la un „nou val de agresiune”

Statele Unite și Germania sunt gata să ofere un impuls semnificativ Ucrainei prin livrarea de tancuri grele de luptă. Nu sunt însă confirmări oficiale. Este de așteptat ca decizia Germaniei să fie oficializată miercuri. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, urmează să ia cuvântul în Bundestag, într-o dezbatere dominată de decizia de a trimite tancuri Ucrainei. Între timp, marți noaptea, Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune cu forțele pe care le poate mobiliza.

25 Ianuarie 2023, 07:32 (actualizat 25 Ianuarie 2023, 09:04) Știrile TVR |

Tancuri pentru Ucraina

ACTUALIZARE Posibilele livrări de tancuri de luptă ale Washingtonului către Ucraina vor fi o „încă o provocare flagrantă” împotriva Rusiei, a declarat miercuri Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite.

Dacă Statele Unite vor decide să furnizeze tancuri, atunci justificarea unui astfel de pas cu argumente despre arme defensive cu siguranță nu va funcționa. Aceasta ar fi o altă provocare flagrantă împotriva Federației Ruse.”

ACTUALIZARE Zelenski a declarat marți că Kievul are nevoie de aliați pentru a decide dacă vor livra tancuri moderne pentru a întări apărarea țării împotriva Rusiei și a repetat afirmația Ucrainei că Rusia plănuiește un nou val de agresiune, primele semne fiind deja vizibile în regiunea extinsă a Donbasului în sud-estul Ucrainei.

El a spus: Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune cu forțele pe care le poate mobiliza. Ocupanții cresc deja presiunea în Bakhmut, Vuhledar și în alte direcții. Și vor să crească presiunea pe o scară mai mare. Pentru a nu recunoaște greșeala agresiunii, conducătorii Rusiei vor să arunce mai mult din oamenii și echipamentele lor în luptă.

ACTUALIZARE Guvernul norvegian ia în considerare să trimită unele dintre tancurile sale Leopard 2 fabricate în Germania în Ucraina, au informat marți seara ziarele Aftenposten și Dagens Naeringsliv din Oslo.

Nicio decizie de trimitere a tancurilor grele de luptă nu a fost încă luată, potrivit fiecăruia dintre ziare, citând surse anonime familiare cu discuțiile.

Norvegia, membru NATO, care se învecinează cu Rusia, poate contribui cu patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 ale țării, potrivit lui Dagens Naeringsliv.

ACTUALIZARE Cancelarul german Olaf Scholz a decis să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2 şi să permită altor ţări, cum ar fi Polonia, reexportul către Kiev al acestor blindate produse în Germania, anunţă marţi revista Der Spiegel, preluată de Reuters și citată de Agerpres.

Sumarul ultimelor evenimente:

  • Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) nu au găsit echipamente militare în centralele nucleare din Ucraina, a declarat marţi în Parlamentul European directorul agenţiei, Rafael Grossi, citat de Reuters.
  • Kremlinul a avertizat cu privire la deteriorarea în continuare a relaţiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra tancuri de luptă Leopard Ucrainei, în momentul când presiunea creşte asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea acestor blindate, informează marţi DPA şi France Presse
  • Alertă de raid aerian în Ucraina, în urma decolării unui avion de vânătoare din Belarus, transmite BBC.
  • Polonia va cere UE compensații pentru costul tancurilor Leopard 2 pe care vrea să le trimită Ucrainei, a declarat marți premierul polonez. „Vom solicita Uniunii Europene rambursarea, va fi un alt test de bunăvoință”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă, transmite The Guardian.
  • Adjunctul șefului biroului prezidențial al Ucrainei, Kirilo Timoșenko, a declarat marți că i-a cerut luni președintelui Zelenski să îl elibereze din funcție, în cadrul unui val de demisii și demiteri guvernamentale. Măsura vine pe fondul unui scandal de corupție în urma căruia deputatul pentru infrastructură Vasil Lozinski a fost demis și reținut pentru un presupus furt de 400.000 de dolari din bugetul pentru ajutoare de iarnă. Timoșenko, în vârstă de 33 de ani, a fost șef adjunct al biroului prezidențial din 2019, supervizând regiunile și politicile regionale. De asemenea, a lucrat cu Zelenski în timpul campaniei sale electorale, supervizând conținutul media și creativ.
  • Viceministrul ucrainean al apărării, Viaceslav Șapovalov, responsabil pentru aprovizionarea trupelor cu alimente și echipamente, a demisionat, de asemenea, invocând „acuzații de corupție din partea presei”, despre care el și ministerul spun că sunt nefondate. O declarație de pe site-ul Ministerului Apărării afirmă că demisia lui Șapovalov este „o faptă demnă” care va contribui la păstrarea încrederii în instituţie.
  • Procurorul general adjunct Oleksi Simonenko a fost demis din funcție, potrivit biroului procurorului general, iar doi miniștri adjuncți au demisionat de la Ministerul ucrainean al Dezvoltării comunităților și teritoriilor – Viacheslav Negoda și Ivan Lukeria.
  • Au fost demiși și șefii a cinci autorități regionale, în Dnipropetrovsk, Zaporojie, Kiev, Sumî și Herson.

Source

Distribuie știrea