Război în Ucraina, ziua 357 | Oficial SUA: Rusia a pierdut „din punct de vedere strategic, operațional și tactic”. Zelenski: Situaţia din prima linie, extrem de dificilă

Rusia a pierdut „din punct de vedere strategic, operațional și tactic”, a declarat generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA. Milley a mai declarat că rușii „plătesc un preț enorm pe câmpul de luptă” în Ucraina. Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod în apropierea orașului Bahmut, în semn că ar putea plănui să se retragă din zonă. Ucraina neagă că intenționează să părăsească Bahmut, în ciuda celor șase luni de lupte grele. Capturarea Bahmutului ar oferi Rusiei un impuls simbolic semnificativ înainte de prima aniversare a războiului. Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, a declarat că bătălia este departe de a se fi încheiat.

15 Februarie 2023, 06:46 (actualizat 15 Februarie 2023, 07:34) Știrile TVR |

Bahmut / FOTO: Captură Twitter

ACTUALIZARE 07.25 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi o situaţie „extrem de dificilă” în est, în faţa trupelor ruse, care au câştigat teren în ultimele săptămâni, în special lângă Bahmut, relatează AFP.

„Situaţia din prima linie, în special în regiunile Doneţk şi Lugansk, rămâne extrem de dificilă. Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean”, a spus Zelenski în discursul său video rostit marţi seara.

ACTUALIZARE 07.10 Statele Unite au anunţat marţi că au semnat un contract de arme în valoare de peste jumătate de miliard de dolari pentru obuze de 155 mm care urmează să fie livrate Ucrainei, relatează AFP.

Comenzile, făcute de Pentagon la sfârşitul lunii ianuarie companiilor Northrop Grumman şi Global, au valoarea de 552 de milioane de dolari. Primele livrări sunt aşteptate în luna martie.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

 • Rusia a pierdut „din punct de vedere strategic, operațional și tactic”, a declarat generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA. La o conferință de presă comună cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin, Milley a declarat că rușii „plătesc un preț enorm pe câmpul de luptă” în Ucraina.
 • Lloyd Austin a declarat că se așteaptă ca Ucraina să desfășoare o ofensivă împotriva Rusiei în primăvară. Austin a mau declarat că Rusia introduce o serie de trupe noi pe câmpul de luptă, dar că multe dintre ele sunt slab antrenate și prost echipate. Rusia „a provocat un an de tragedie și teroare” vecinului său, Ucraina, a spus el.
 • Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat marți că aprovizionarea Ucrainei cu avioane de luptă nu este în centrul atenției în acest moment, dar va fi cu siguranță discutată. Securizarea spațiului aerian al Ucrainei este prioritară, a declarat el pentru televiziunea germană ARD. „Doar atunci când cerul de deasupra Ucrainei va rămâne sigur în următoarele trei, patru luni, atunci se va putea vorbi despre toate celelalte măsuri ulterioare”, a spus el.
 • Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod în apropierea orașului Bahmut, în semn că ar putea plănui să se retragă din zonă. Ucraina neagă că intenționează să părăsească Bahmut, în ciuda celor șase luni de lupte grele. Capturarea Bahmutului ar oferi Rusiei un impuls simbolic semnificativ înainte de prima aniversare a războiului.
 • Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, ai cărui mercenari luptă de luni de zile pentru cucerirea orașului Bahmut, a declarat că bătălia este departe de a se fi încheiat. Într-o postare pe Telegram, Prigojin a declarat că Ucraina se întărește cu până la 500 de noi luptători pe zi. „Bahmut nu va fi cucerit mâine, pentru că există o rezistență puternică, mașina de tocat carne funcționează”, a spus el, adăugând: „Nu vom sărbători în viitorul apropiat”.
 • Forțele ruse au făcut progrese treptate în ultimele două zile în asaltul lor asupra orașului Bahmut, dar nu este clar dacă acesta va cădea, a declarat Casa Albă. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, a adăugat că dacă Bahmut ar cădea în mâinile rușilor „nu ar avea un impact strategic asupra războiului în general”.
 • Un cetățean britanic a murit în Ucraina, a anunțat guvernul britanic. Identitatea persoanei nu este încă cunoscută, dar familia acesteia a fost informată. Se crede că este al optulea cetățean britanic care a murit în Ucraina de la începutul războiului.
 • Un muncitor ucrainean a fost ucis și mulți au fost răniți în ultimele zile în încercarea de a repara rețeaua electrică în urma loviturilor aeriene rusești, potrivit ministrului energiei, German Galușcenko. Rusia a declanșat vineri un val de lovituri aeriene, vizând infrastructura energetică a Ucrainei și provocând întreruperi de urgență ale energiei electrice pentru milioane de oameni. Într-o declarație, Galușcenko și operatorul rețelei ucrainene Ukrenergy au declarat că țara produce suficientă energie pentru a satisface nevoile consumatorilor.
 • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a luat parte la discuțiile ministeriale NATO de la Bruxelles. Reznikov a declarat că printre obiectivele sale se numără protejarea cerului Ucrainei, asigurarea unei cantități suficiente de muniție, asigurarea unei mai mari instruiri pentru armata ucraineană și o logistică stabilă, întreținerea și repararea armelor.
 • Secretarul general al NATO a îndemnat membrii alianței militare transatlantice să intensifice producția de muniție pentru Ucraina. Jens Stoltenberg a avertizat că Vladimir Putin se pregătește pentru noi ofensive și atacuri și că problema furnizării de avioane de luptă Ucrainei se află pe ordinea de zi, dar „nu este cea mai urgentă problemă acum”.
 • Norvegia a anunțat că va trimite Ucrainei opt tancuri de luptă Leopard 2 de fabricație germană și alte echipamente. Într-o declarație, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre a declarat că este „mai crucial ca niciodată să sprijinim lupta Ucrainei pentru libertate”. Anunțul vine la o zi după ce Støre a vorbit cu Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică, în cadrul căreia cei doi au discutat despre angajamentul de cinci ani al Norvegiei pentru Ucraina.
 • Germania a semnat contracte cu Rheinmetall pentru a relua producția de muniție pentru tunurile antiaeriene Gepard pe care le-a livrat Kievului, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. „Vom începe rapid producția proprie de muniție Gepard la Rheinmetall. Sunt foarte bucuros că am reușit să garantăm livrarea acestei părți importante a apărării antiaeriene”, a declarat Pistorius înainte de o întâlnire cu miniștrii NATO la Bruxelles.
 • Potrivit unui raport, SUA au transmis Ucrainei că nu vor trimite rachete cu rază lungă de acțiune, deoarece au prea puține de rezervă. Oficialii americani au declarat că transferul sistemelor de rachete tactice ale armatei (ATACMS) pe câmpul de luptă din Ucraina ar risca să ducă la o penurie a propriilor stocuri și ar afecta propria pregătire pentru orice luptă în viitor, au declarat surse pentru Politico.
 • Un tribunal din Coreea de Sud a acordat dreptul de a solicita statutul de refugiat pentru doi ruși care au fugit din țara lor pentru a evita să fie înrolați pentru a lupta în Ucraina. Cei doi bărbați, care au rămas blocați pe Aeroportul Internațional Incheon, în apropiere de Seul, din octombrie anul trecut, vor putea părăsi clădirea terminalului și intra în țară, a declarat tribunalul. Instanța a respins o cerere similară din partea unui al treilea cetățean rus, fără a detalia motivele deciziei.
 • Marea Britanie a anunțat că va marca prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina printr-un moment de reculegere. Prim-ministrul Rishi Sunak va conduce un minut de tăcere la ora 1100 GMT, pe 24 februarie, în semn de solidaritate cu Ucraina.

Source

Distribuie știrea