Război în Ucraina, ziua 78. Încă o navă rusească din Marea Neagră, în flăcări. Armata ucraineană continuă contraofensiva la nord-est de Harkov

12 Mai 2022, 06:21 (actualizat 12 Mai 2022, 21:15) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 21.10 Finlandezii din localitățile de pe frontiera cu Rusia speră ca aderarea la NATO să nu provoace o reacție isterică a Moscovei. România salută planul Finlandei de a deveni membră NATO.

ACTUALIZARE 20.44 Nava rusă de sprijin „Vsevolod Bobrov” este tractată spre Sevastopol din zona Insulei Șerpilor.

Nava este în flăcări, potrivit purtătorului de cuvânt al Administrației militare regionale Odesa, Serhii Bratchuk, citat de CNN.

Potrivit unor informații apărute anterior, o navă rusească din apropierea Insulei Șerpilor fusese lovită cu o rachetă Neptun.

ACTUALIZARE 20.30: Antrenorul Dinamo Kiev, Mircea Lucescu, s-a declarat „dezmăgit” de cluburile de fotbal din vestul Europei, pentru că nu au organizat meciuri amicale cu echipa sa, care ar fi ajutat la strângerea de fonduri pentru Ucraina.

„Micile federaţii din est, mai puţin bogate, s-au mobilizat cel mai mult”, a declarat Mircea Lucescu, într-un interviu pentru L’Equipe, preluat de Agerpres.  Au avut loc doar câteva meciuri amicale ale lui Dinamo Kiev, cu CFR Cluj, Galatasaray Istanbul, Dinamo Zagreb, Borussia Dortmund (acesta permiţând strângerea a aproape 400.000 de euro), mai recent cu FC Basel.

ACTUALIZARE 18.44 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vine în Europa la acest sfârșit de săptămână.

Finlanda şi-a exprimat joi în mod deschis dorinţa de a intra „fără întârziere” în NATO, ceea ce ridică problema garanţiilor de securitate pe care alte ţări membre, şi înainte de toate SUA i le-ar putea asigura în timpul procesului de aderare vizavi de Rusia, care deja a denunţat o ameninţare la adresa sa.

ACTUALIZARE Ora de știri Armata ucraineană și-a continuat și în a 78-a zi de război contraofensiva la nord-est de Harkov.

Mai multe tancuri rusești au fost atacate și distruse în momentul în care încercau să treacă prin albia unui râu.

ACTUALIZARE 17.22 Putin susține că Occidentul sacrifică restul lumii și suferă în urma sancțiunilor mai mult decât Rusia.

”Aceste sancţiuni provoacă în mare măsură o criză globală. Autorii lor, ghidaţi de ambiţiile lor gonflate şi orbiţi de rusofobie, aplică o lovitură mult mai dură propriilor interese naţionale, propriilor economii şi prosperităţii propriilor cetăţeni”, a spus Putin la o discuţie pe teme economice cu membrii guvernului rus.

ACTUALIZARE 17.00 Peste 6 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse, potrivit celor mai recente date ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Peste 8 milioane de oameni au fost nevoiți să se mute în alte locuri din Ucraina din cauza amenințării ruse.

La finalul lunii aprilie, Națiunile Unite estimau că 8,3 milioane de refugiați urmau să părăsească Ucraina.

ACTUALIZARE 16.34 Rusia amenință Finlanda cu măsuri „militaro-tehnice” în cazul unei aderări la NATO.

MAE rus: ”Rusia se va vedea obligată să adopte măsuri de răspuns atât tehnico-militare, cât şi de altă natură pentru a contracara ameninţările care au apărut pentru securitatea sa naţională”.

”Obiectivul NATO este clar: continuarea extinderii sale către frontierele Rusiei, crearea unui nou flanc de ameninţare militară pentru ţara noastră”, consideră Moscova, care deplânge că nici promisiunile Rusiei asupra lipsei ”oricărei intenţii ostile”, nici îndelungata istorie de relaţii de bună vecinătate şi cooperare ”nu au convins Helsinki asupra avantajelor menţinerii politicii de nealiniere”.

ACTUALIZARE 15.37 Cadavrele a peste 1.000 de civili au fost recuperate în zone la nord de Kiev, care au fost ocupate de ruși, a anunțat Michelle Bachelet, reprezentantă ONU pentru drepturile omului. Au fost descoperite inclusiv câteva sute de cadavre ale unor civili care au fost executați sumar și ale altora care au fost împușcați de lunetiști, relatează The New York Times.

„Aceste numere vor continua să crească”, a avertizat oficialul ONU.

ACTUALIZARE 15.03 Trei persoane au murit în urma unui  atac rusesc asupra orașului Novhorod-Siverskyi, regiunea Cernihiv, potrivit  The Kyiv Independent. Forțele ruse au tras mai multe rachete în unitățile de învățământ ale orașului în noaptea de 12 mai, a informat Comandamentul Operațional Nord. În atac au murit  3 persoane, 12 au fost rănite și mai multe clădiri au fost avariate.

ACTUALIZARE 14.57 În timp ce voluntarii ruşi din Legiunea „Libertatea Rusiei” luptă pentru Ucraina, acasă, în Rusia, regimentul pare să fi lăsat loc la crearea unei adevărate subculturi, care i-a atras atenţia inclusiv lui Vladimir Putin. Un consilier din preajma preşedintelui Ucrainei susţine că Putin se teme de posibila amploare a fenomenului, motiv pentru care, în discursul său din 9 mai, a făcut referire la sloganul Legiunii, scrie Odessa Journal.

ACTUALIZARE 14.42 Comportamentul Moscovei în spațiu devine „din ce în ce mai ostil”, a avertizat șeful comandamentului spațial al SUA, în exprimându-și îngrijorarea cu privire la atacurile frecvente asupra semnalelor GPS ale satelitului. Generalul James Dickinson a spus că atacurile asupra capacităților spațiale, cum ar fi GPS (sistemul de poziționare globală), care este folosit pentru navigare, cartografiere și cronometrare, au devenit „parte din viața noastră de zi cu zi, a oamenilor și națiunilor din întreaga lume”, relatează The Times.

Forțele ruse au fost acuzate că folosesc sisteme de bruiaj pentru a viza semnalele GPS în Ucraina, experții spunând că tehnica a devenit „un instrument comun în arsenalul Rusiei”. Surse militare ucrainene au declarat că diferite sisteme de bruiaj au fost desfășurate de Rusia de la începutul războiului, în februarie, și că acestea au afectat inițial comunicațiile în jurul Cernihivului, în nordul Ucrainei.

ACTUALIZARE 14.35 Şaizeci şi opt la sută dintre bulgari susţin neutralitatea în războiul Rusiei din Ucraina, potrivit unui studiu al agenţiei Estat. De asemenea, „doar 7% sprijină deschis Rusia şi 21% sprijină Ucraina”, a declarat sociologul Ivo Zhelev în cadrul postului de televiziune bulgar Nova TV, relatează agenția bulgară de știri Novinite.

ACTUALIZARE 14.24 Fost mercenar rus din grupul Wagner: Militarii ruşi nu ştiu să lupte în condiţii de război adevărat.

ACTUALIZARE 14.13 Rusia va fi „forțată să ia măsuri militare sub formă de represalii” ca răspuns la cererea Finlandei de aderare la NATO, a anunțat ministerul rus de Externe.

„Aderarea Finlandei la NATO este o schimbare radicală în politica externă a țării. Rusia va fi obligată să ia măsuri ca represalii, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale”, se arată în comunicatul citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 13.58 Continuă incidentele armate în Insula Şerpilor. Într-un briefing privind evoluţiile din Ucraina, ministerul britanic al Apărarii precizează că Rusia încearcă să-şi consolideze poziţia pe mica insulă, aflată în mâinile ruşilor încă din primele zile de război. Experţi militari britanici consideră că, prin Insula Şerpilor, Rusia vrea să controleze, practic, zona de nord-vest a Mării Negre. Dacă vor rămâne pe Insula Şerpilor, trupele ruse îşi vor instala sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune și vor controla marea, uscatul și spaţiul aerian în nord-vestul Mării Negre, afirmă experții citaţi de BBC.

ACTUALIZARE 13.45 Ucraina apreciază faptul că Finlanda este gata să adere la NATO, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.  Liderul de la Kiev a anunțat pe Twitter că, în convorbirea cu președintele finlandez Sauli Niinisto „a lăudat disponibilitatea Finlandei de a solicita aderarea la NATO”. „Am discutat și despre integrarea europeană a Ucrainei. Și despre interacțiunea de apărare dintre Ucraina și Finlanda”, a adăugat președintele ucrainean.

ACTUALIZARE 13.15 Soldaţi ruşi, filmaţi în timp ce împuşcă și ucid doi civili neînarmaţi în Kiev. „Sunt călăi. Tatăl meu era civil, avea 68 de ani, era un om pașnic, neînarmat”.  CNN a intrat în posesia unei filmări de pe o cameră de supraveghere în care apar soldaţi ruşi care împușcă și ucid doi civili ucraineni neînarmaţi în faţa unei reprezentanţe auto, pe 26 martie, înainte de a jefui reprezentanţa.

ACTUALIZARE 12.45 Reacții după anunțul Finlandei privind aderarea la NATO. Estonia: Zi istorică pentru vecinii noștri. Klaus Iohannis: România este un puternic promotor al Politicii Ușilor Deschise în NATO și este gata să sprijine Finlanda în procesul de aderare. Dmitri Medvedev: Acțiunile NATO cresc probabilitatea unui conflict direct cu Rusia.

ACTUALIZARE 12.16 Agențiile de presă ruse au transmis că forțele ruse au atacat peste noapte două depozite de muniții în regiunea Cernihiv din Ucraina. Reuters relatează că ministerul apărării a mai spus că Rusia a distrus un sistem ucrainean de rachete de apărare antiaeriană S-300 în regiunea Harkov și o stație radar în apropierea orașului Odesa.

ACTUALIZARE 12.00 Povestea jurnalistului spaniol reţinut în Polonia pentru că ar fi spion rus. Pablo González relata din Ucraina înainte de invazie. Un jurnalist independent din Spania își petrece a 10-a săptămână într-o închisoare poloneză, în timp ce este anchetat pentru posibile acţiuni de spionaj legate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Jurnalistul are cetăţenie spaniolă şi rusă, iar cazul său trezeşte semne de îngrijorare cu privire la libertatea presei în Europa într-o perioadă de război.

ACTUALIZARE 11.55 Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a postat pe Twitter că a vorbit cu președintele Ucrainei, Volodimir  Zelenski, care a declarat că Ucraina sprijină dorința  Finlandei de aderare la NATO.

„Am vorbit cu președintele Zelenski și am reiterat sprijinul ferm al Finlandei pentru Ucraina. L-am informat despre pașii Finlandei către aderarea la NATO și și-a exprimat sprijinul total pentru acest demers.”

ACTUALIZARE 11.52 Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a decis să blocheze activele Sberbank din Rusia şi ale corporaţiei VEB.RF din Ucraina, relatează agenția Interfax, citată de NEXTA.

ACTUALIZARE 11.48 Statele Unite ale Americii nu văd dovezi că Rusia intenţionează să îşi extindă războiul în Republica Moldova în acest moment, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău, Kent D. Logsdon. „Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenţionează să îşi extindă războiul în Republica Moldova în acest moment. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi să împărtăşim informaţii cu partenerii noştri de aici”, se menţionează în mesajul postat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Ambasadorul Logsdon a făcut aceste declaraţii marţi, în cadrul unei întâlniri cu cetăţeni americani aflaţi în Republica Moldova, în cea mai mare parte oameni de afaceri.

ACTUALIZARE 11.33 Insula Șerpilor ar putea decide soarta războiului din Ucraina. Cât de vulnerabilă este România din cauza acestei stânci din Marea Neagră. Chiar de la începutul invaziei ruse, Insula Șerpilor a primit un statut vital și o aură aproape mitică în război. Acest afloriment stâncos banal din Marea Neagră a fost capturat de Rusia, devenind între timp un câmp de luptă cu valoare strategică, scrie BBC într-o analiză.

ACTUALIZARE 11.00 Schema Kremlinului de a-şi cumpăra prestigiul în Occident. Numele lor, gravate pe clădiri importante din Occident, stau alături de cei mai puternici oameni și cele mai cunoscute companii din istoria Americii. Sunt miliardarii ruşi care finanţează burse la școlile Ivy League şi centre educaționale, care le poartă apoi numele. Sunt celebri filantropi și patroni ai artelor şi, în schimbul banilor, fac parte din consiliile de administraţie ale unor instituţii prestigioase. Şi toţi au în comun legăturile financiare cu Moscova şi apropierea de Vladimir Putin, arată o investigaţie a CNN care descrie mecanismele prin care oligarhii ruşi şi-au cumpărat prestigiul în Occident.

ACTUALIZARE 10.52 Trei prizonieri de război ruşi acuzaţi că au vizat sau ucis civili şi un soldat care ar fi ucis un bărbat înainte de a-i viola soţia vor fi pe banca acuzaţilor în primele procese pentru crime de război din conflictul din Ucraina, a dezvăluit procurorul general ucrainean, relatează The Guardian. Peste 10.700 de infracţiuni au fost înregistrate de la începutul războiului de către biroul procurorului general al Ucrainei, condus de Iryna Venediktova, iar câteva cazuri sunt gata să fie prezentate, în ceea ce marchează un moment de cotitură la două luni de la începerea războiului.

ACTUALIZARE 10.39 Finlanda trebuie să solicite să adere la alianța militară NATO „fără întârziere”, au declarat în această dimineață președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin, informează agenția Reuters. Anunțul indică o schimbare majoră de politică declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia, notează sursa citată.

ACTUALIZARE 10.15 Ministerul ucrainean al Apărării a publicat fotografii cu tancuri rusești și alte echipamente distruse în satul Bilohorivka. Acestea ar fi fost atacate când rușii încercau să construiască un pod peste râul Siverskyi Doneț, potrivit The Guardian.

(w500) Sursa foto

(w500) Comandamen

ACTUALIZARE 10.10 Conglomeratul german  Siemens spune că va ieși de pe piața rusă ca urmare a războiului din Ucraina. „Ne alăturăm comunității internaționale pentru a condamna războiul din Ucraina și ne concentrăm pe sprijinirea poporului nostru și pe furnizarea de ajutor umanitar”, a anunțat compania joi, într-un comunicat.

ACTUALIZARE 09.12 Retragerea forțelor ruse din Harkov este o recunoaștere tacită a incapacității Rusiei de a captura orașe cheie ucrainene, unde se așteptau la o rezistență limitată din partea populației, a declarat Ministerul britanic al Apărării, în cea mai recentă actualizare a informațiilor.

ACTUALIZARE 08.51 Un comandant ucrainean din Mariupol a făcut miercuri un apel direct la Elon Musk, cerându-i celui mai bogat om din lume să intervină în numele celor prinși de forțele ruse care controlează orașul, relatează AFP, preluat de The Guardian.  Serhiy Volyna, comandantul Brigăzii 36 Marine, a declarat că și-a creat un cont de Twitter cu scopul exclusiv de a-l contacta pe Musk.  „Oamenii spun că vii de pe altă planetă pentru a-i învăța să creadă în imposibil”, a scris Volyna pe Twitter, adresându-i-se lui Musk.  „Planetele noastre sunt una lângă cealaltă, deoarece trăiesc acolo unde este aproape imposibil să supraviețuiesc. Ajută-ne să plecăm din Azovstal. Dacă nu tu, atunci cine?”

ACTUALIZARE 08.44 Pentagonul nu crede că președintele Vladimir Putin vrea o confruntare directă cu NATO. În fața congresmenilor americani, secretarul apărării a declarat că, în opinia sa, Putin nu își dorește o implicare armată cu Alianța Nord-Atlantică.

ACTUALIZARE 08.18 Administrația controlată de ruși din orașul ucrainean Herson a declarat că intenționează să solicite anexarea la Moscova, o mișcare care ar confirma ocuparea permanentă de către Kremlin a teritoriului ucrainean capturat din februarie.

ACTUALIZARE 08.04 Rusia acuză Ucraina că bombardează Belgorod și raportează pentru prima dată victime. Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Vyacheslav Gladkov, a susținut că presupusele bombardamente ale Ucrainei au făcut un mort și șase răniți. Autoritățile ucrainene nu au răspuns încă la acuzație.

ACTUALIZARE 07.56 Mărturii de pe frontul din Ucraina, de Ziua internațională a asistentului medical. Aneliia, asistentă în Kiev, este una dintre cadrele medicale care locuiesc în spital. „Observăm atacuri crescute și ne pregătim pentru un număr mare de răniți. Suntem deosebit de îngrijorați de lipsa tot mai mare a materialelor medicale de bază, inclusiv a garourilor. Oferim, de asemenea, instruire de prim ajutor pentru civili, dar avem nevoie disperată de mai multe provizii.”

ACTUALIZARE 07.25 Jurnaliștii Yegor Polyakov și Aleksandra Miroshnikova, care lucrau pentru publicația online rusă Lenta.ru, au declarat pentru CNN că ideea de a publica zeci de articole critice la adresa președintelui rus Vladimir Putin și a războiului său din Ucraina le-a venit pentru că nu au putut continua să lucreze ca de obicei cu războiul din Ucraina în desfășurare.

ACTUALIZARE 07.20 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat la CNN că este îngrijorat de posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică la Kiev.  „Siguranța este prioritatea principală în acest moment… Da, desigur, ne facem griji și sperăm că războinicii noștri ne apără, dar riscul este încă acolo și, fără partenerii noștri, fără Statele Unite și țările europene, nu putem supraviețui”, a spus Klitschko.

Ultimele evoluţii în războiul din Ucraina:

Pentru prima dată, un civil din Rusia a murit în urma bombardamentelor transfrontaliere din Ucraina, potrivit autorităților ruse. Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a spus că „o persoană a fost ucisă în timpul bombardării satului Solokhi”. Solokhi este un sat la zece kilometri de granița cu Ucraina.

Conducerea militară rusă a cerut organizaţiilor internaţionale de asistenţă umanitară să evacueze oraşele din estul Ucrainei. „Având în vedere situaţia umanitară catastrofală ce se profilează pentru majoritatea civililor din Kramatorsk şi Sloviansk, solicităm comunităţii internaţionale, ONU, OSCE şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să adopte imediat toate măsurile pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă a civililor din aceste oraşe aflate sub controlul iniţiat de forţele armate ucrainene”, a declarat miercuri seară generalul colonel Mihail Mizinţev din partea ministerului rus al apărării, citat de agenţia Interfax.

Administrația controlată de ruși din orașul ucrainean Herson a declarat că intenționează să solicite anexarea la Moscova, o mișcare care ar confirma ocuparea permanentă de către Kremlin a teritoriului ucrainean capturat din februarie.

Ucraina s-a oferit să elibereze prizonierii ruşi de război în schimbul evacuării soldaților ucraineni răniți din oțelăria asediată Azovstal din Mariupol, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk. Într-o postare pe Facebook, Vereshchuk a spus că nu există încă un acord și că sunt negocieri cu privire la propunere.

O locuitoare din Kherson spune că orașul „moare încet” sub controlul Rusiei. Ea a descris orașul ca pe o „apocalipsă zombie” de când trupele ruse au preluat controlul. Femeia a povestit într-un interviu la CNN International că invazia a avut un impact fizic și psihologic. „Este foarte greu să trăiești în astfel de condiții, fizic, pentru că nu poți face lucruri pe care le-ai făcut înainte de război. Nu poți să ieși atât de mult, nu poți respira aer curat, așa că fizic e greu”, a spus ea.

Ministerul ucrainean al Apărării susţine că a distrus două poduri care traversează râul Siversky Donets în apropierea satului Bilohorivka, pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk, transmite BBC.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat, pentru CNN, că este îngrijorat de posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică asupra Kievului.

Prețurile petrolului au crescut brusc miercuri din cauza îngrijorărilor reînnoite cu privire la fluxul de energie din Rusia. Petrolul american a crescut cu 6,3% la 105,97 dolari pe baril în tranzacțiile recente. Țițeiul Brent, punctul de referință mondial, a câștigat 5,2%, până la 107,75 dolari pe baril. Revenirea vine pe fondul incertitudinii continue cu privire la furnizarea de energie rusească a Europei.

Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a vizitat miercuri Ministerul rus de Externe la Moscova pentru a transmite un mesaj ministrului adjunct de externe Serghei Ryabkov, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA. Întâlnirea a vizat chestiuni bilaterale, a spus oficialul, fără a detalia ce aspecte specifice au fost discutate.

Președintele șefilor de Stat Major al SUA, generalul Mark Milley, a spus, în timpul unei audieri a subcomisiei de apărare pentru creditele Camerei, că utilizarea armelor hipersonice de către Rusia în Ucraina nu a avut „efecte cu adevărat semnificative sau de schimbare a jocului”. „În afară de viteza armei, în ceea ce privește efectul său asupra unei ținte date, până în prezent nu vedem efecte cu adevărat semnificative sau de schimbare a jocului”, a spus Milley. Un înalt oficial american al apărării a declarat marți că Rusia a lansat până acum între 10 și 12 rachete hipersonice împotriva Ucrainei.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea