Războiul din Ucraina a declanșat reajustări enorme pe piețele energetice globale. Estimări: preţurile petrolului vor continua să fie ridicate anul acesta, China va continua “să absoarbă” petrolul rusesc la un preţ redus

Războiul din Ucraina a generat “o enormă reajustare” globală pe pieţele energetice, au semnalat experţii Economist Intelligence Unit (EIU), care estimează că preţurile petrolului vor continua să fie ridicate în 2023, relatează agenţia EFE.

02 Martie 2023, 16:06 (actualizat 02 Martie 2023, 16:22) Știrile TVR |

Petrol din Rusia către China / FOTO: Shutterstock – www.shutterstock.com

La un webinar organizat de EIU, care elaborează rapoarte lunare specializate, a fost analizat impactul pe piaţa mondială al conflictului ruso-ucrainean, precum şi al redeschiderii economiei Chinei.

Analistul Nicolas Saldias a afirmat că “războiul din Ucraina a generat o enormă reajustare” pe pieţele de energie. Dacă înainte de războiul din Ucraina 60% din petrolul rusesc ajungea în blocul comunitar şi circa 40% din gazele din UE proveneau din Rusia, ca urmare a războiului, ambele părţi au fost nevoite “să caute noi pieţe” pentru produsele lor. Rusia şi-a majorat exporturile în China, India şi Turcia, în timp ce Uniunea Europeană le-a crescut pe ale sale, în principal în SUA, şi a cumpărat mai mult petrol din Qatar şi Orientul Mijlociu.

Din cauza războiului, UE a interzis importurile de petrol pe mare din Rusia, începând din 5 decembrie 2022, şi de produse petroliere începând din 5 februarie 2023.

Expertul a preconizat că este de aşteptat ca preţurile petrolului să continue să fie ridicate pe tot parcursul anului 2023 şi să se apropie de 90 de dolari barilul la mijlocul anului, în timp ce producţia va rămâne “plană”.

Preţurile în 2023 şi 2024 “vor continua să fie foarte ridicate comparativ cu nivelurile istorice”, a adăugat acesta, deşi aceste preţuri ridicate “nu se vor transmite la nivelurile de producţie”.

EIU estimează că creşterea reală a produsului intern brut chinez urmează să accelereze până la 5,7% în 2023, impulsionată de o revenire a consumului privat. Totodată, a semnalat în acest sens că China va continua “să absoarbă” petrolul rusesc la un preţ redus, dar fără a fi prea dependentă, în timp ce producţia rusească de petrol va fi afectată de sancţiuni, “deşi s-a dovedit mai rezistentă decât era de aşteptat”.

Nu este de aşteptat nici ca recuperarea Chinei să impulsioneze producţia de petrol la nivel global.

Din discuţii a rezultat, de asemenea, că este preconizată “o creştere robustă a consumului de energie regenerabilă în următorul deceniu, de circa 10% în medie”.

Sursa: Agerpres

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea