Reacție dură a Ambasadei Ucrainei la București, după parada din comuna băcăuană Berzunți, unde localnici costumați în soldați ruși au defilat în care alegorice inscripționate cu litera Z

„Constatăm cu regret faptul că, în ziua când Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu rachete din partea Federației Ruse, în județul Bacău a fost organizată o manifestare semi-glumă în cadrul căreia au fost folosite simboluri ale teroriștilor ruși. Sperăm că acest eveniment va fi evaluat corespunzător de către societatea română”, au transmis diplomații ucraineni. Poliția din Bacău a deschis un dosar penal în acest caz.

03 Ianuarie 2023, 20:45 (actualizat 03 Ianuarie 2023, 21:10) Știrile TVR |

Inspectoratul de poliție s-a autosesizat după ce imaginile au ajuns pe internet.

Parada de la Berzunţi a început cu defilarea măștilor tradiționale, așa cum e obiceiul în acest sat din județul Bacău. Numai că dansurile populare care anunțau finalul de an au fost urmate de o defilare de tractoare care imitau bombardiere cu însemne rusești și de mașini pe care erau ancorate rachete.

La final, a fost organizată și o mică scenetă, în care doi localnici joacă rolul lui Vladimir Putin și al lui Volodimir Zelenski. Doar o mică parte a textelor poate fi redată, din cauza expresiilor denigratoare folosite.

Contactat de jurnaliştii TVR, primarul localităţii Berzunţi, Ştefan Tifan, nu a răspuns la apeluri și mesaje. El a dat un singur punct de vedere presei centrale, în care a precizat că ”În fiecare an, există o ceată de tineri dintr-o zonă a satului care face scenete adaptate la situația din țară sau din zonă… Ei joacă roluri. Sunt măscărici. Înger, diavol…”.

Consiliul Județean Bacău l-a criticat însă pe edil şi s-a delimitat clar de paradă.

Conform presei locale, la parada mascaţilor din Berzunţi au asistat peste 1.000 de persoane.

Source

Distribuie știrea