Reacții după anunțul Finlandei privind aderarea la NATO. Estonia: Zi istorică pentru vecinii noștri. Dmitri Medvedev: Acțiunile NATO cresc probabilitatea unui conflict direct cu Rusia

12 Mai 2022, 12:16 (actualizat 12 Mai 2022, 12:44) Știrile TVR |

Finlanda. Soldat / FOTO: Kaja Kallas/Twitter

“Suedia va decide în privința unei posibile aderări după ce va fi prezentat raportul consultărilor privind politica de securitate”, a anunțat ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, pe Twitter, adăugând că Finlanda este  “cel mai apropiat partener de securitate și apărare” al Suediei și poziția sa va fi luată în considerare.

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat anunțul Finlandei și a afirmat că România sprijină politica ușilor deschise. “Salut declarația comună a  Președintelui Sauli Niinistö și a prim ministrului Marin Sanna privind aderarea  Finlandei la NATO. România este un puternic promotor al  Politicii Ușilor Deschise în NATO  și este gata să sprijine Finlanda în procesul de aderare. Împreună suntem mai puternici!” – a scris Iohannis pe Twitter.

Premierul Estoniei, Kaja Kallas,  a declarat că țara sa sprijină aderarea rapidă a Finlandei la NATO. “Zi istorică pentru vecinii noștri din nord. Puteți conta pe sprijinul nostru deplin. Susținem un proces rapid de aderare. Din partea noastră, vom face pașii necesari rapid”, a scris Kallas pe Twitter.

Dmitri Medvedev, fostul președinte rus și aliat de lungă durată al lui Valdimir Putin, a reacționat printr-un mesaj postat pe Telegram:

“În contextul războiului declanșat de țările occidentale cu Rusia, vreau să subliniez încă o dată foarte clar lucruri care sunt deja atât de evidente pentru toți oamenii rezonabili.

1. Pomparea în Ucraina de către țările NATO de arme, pregătirea trupelor sale pentru a folosi echipamente occidentale, trimiterea de mercenari și desfășurarea de exerciții de către țările Alianței din apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia.

2. Un astfel de conflict are întotdeauna riscul să se transforme într-un război nuclear.

3. Acesta va fi un scenariu catastrofal pentru toată lumea.”

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a postat pe Twitter că a vorbit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a declarat că Ucraina sprijină dorința Finlandei de aderare la NATO. “Am vorbit cu președintele Zelenski și am reiterat sprijinul ferm al Finlandei pentru Ucraina. L-am informat despre pașii Finlandei către aderarea la NATO și și-a exprimat sprijinul total pentru acest demers.”

Articole pe aceeaşi temă

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.