Reacții internaționale după atacul asupra Ucrainei | Joe Biden: “Rusia singură este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le vor provoca acest atac”

Preşedintele american Joe Biden a denunţat miercuri seara “atacul nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei, după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, informează AFP.

24 Februarie 2022, 06:49 (actualizat 24 Februarie 2022, 06:54) |

Președintele SUA, Joe Biden

“Preşedintele Putin a ales (să lanseze) un război premeditat care va provoca suferinţe şi pierderi umane catastrofale”, a spus Biden într-un comunicat.

“Rusia singură este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le vor provoca acest atac”, a insistat liderul de la Casa Albă.

El a promis că “lumea va cere socoteală Rusiei”.

Preşedintele Biden a declarat, potrivit Reuters, că SUA şi aliaţii săi vor răspunde într-un mod unit şi decisiv şi a adăugat că se va coordona cu aliaţii NATO pentru a asigura un răspuns puternic şi unit la acţiunea Rusiei.

A anunţat, totodată, că va vorbi joi poporului american despre consecinţele pe care le va avea de suportat Rusia şi va discuta cu omologii săi din G7 despre acest subiect.

Jens Stoltenberg: Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei ţări suverane şi independente

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat joi “atacul nesăbuit şi neprovocat” al Rusiei asupra Ucrainei, avertizând că acesta pune în pericol “nenumărate” vieţi.

”Condamn cu fermitate atacul nesăbuit şi neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieţi civile. Încă o dată, în pofida avertismentelor noastre repetate şi a eforturilor noastre neobosite de diplomaţie, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei ţări suverane şi independente”, a declarat Stoltenberg într-un comunicat, citat de AFP.

”Aliaţii NATO se vor reuni pentru a aborda consecinţele acţiunilor agresive ale Rusiei. Suntem alături de poporul ucrainean în aceste momente cumplite. NATO va face tot ceea ce este necesar pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii”, a adăugat el.

Secretarul general al ONU îi cere lui Putin să oprească războiul

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a adresat miercuri un apel de ultim moment preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească războiul ‘în numele umanităţii’, după ce liderul rus a anunţat o operaţiune militară în estul Ucrainei, informează Reuters.

”Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, aduceţi-vă trupele înapoi în Rusia”, a declarat Guterres, vorbind după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate privind Ucraina.

Consecinţele unui război ar fi devastatoare pentru Ucraina şi de anvergură pentru economia mondială, a adăugat el.

Source