Recolte distruse de grindină și secetă. Mulți fermieri se tem că nu își vor recupera investițiile

Fermierii au început să strângă recoltele de cereale mai devreme decât in alti ani, chiar si cu trei săptămâni înainte. Orzul, grâul și alte plante au crescut mai repede pentru ca au avut parte de vreme bună în timpul sezonului rece. Dar, în unele zone, producțiile la hectar sunt și de șase ori mai mici, din cauza condiţiilor meteorologice din ultima perioadă.

Mihai Bacrău a cultivat orz pe o suprafață de 380 de hectare, în județul Ilfov. Miza pe o producție mare, pentru că plantele au avut suficiente precipitații și au crescut mai repede decât în alți ani. Așa că a început secerișul în prima parte a lunii, mai devreme decât de obicei. A reușit să strângă recolta de pe 100 de hectare, după care grindina i-a distrus cerealele de pe celelalte 280 de hectare.

MIHAI BACRĂU – fermier, jud. Ilfov: Am început treieratul la orz înainte de a bate grindina și aveam o productie de 6,5 tone la orz. După ce a venit grindina nu scoatem mai mult de o tonă la hectar. (…) Este o situație foarte gravă și nu avem ce să facem.

În alte județe, recoltele sunt sub așteptări din cauza secetei.

FLORENTIN BERCU – director executiv, Uniunea Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegatal: Avem colegi în Buzău, Galați și Vrancea, unde la orz și la grâu, au recoltat sau estimează că vor recolta cu 70%-80% mai puțin decât într-un an normal și la mazăre chiar cu 75%.

Mulți fermieri se tem că nu își vor recupera investițiile. Orzul e acum mai ieftin decât era în urmă cu un an.

CĂTĂLIN DEACU – jurnalist TVR: Prețurile cerealelor sunt mai mici decât erau în urmă cu un an. De exemplu, în Banat, orzul e acum mai ieftin în medie cu 30%, iar în Muntenia cu aproximativ 5 procente, conform statisticilor oficiale.

Pentru a reduce din pierderi, fermierii mizează pe alte recolte, cum ar fi cele de grâu. În unele județe, precum Timiș, producătorii au început deja treieratul. În mod normal, ar fi trebuit să recolteze grâul mai târziu, în iulie.

ALEXANDER DEGIANSKI – fermier, jud. Timiş: Aceste călduri intense ajută la eficentizarea recoltatului, materialul trece mult mai ușor prin combine și este procesat mult mai ușor decât atunci când este umed.

Cea mai mare problemă rămâne însă prețul. La unele burse externe, în ultima săptămână, grâul s-a ieftinit chiar și cu 15%, susțin fermierii.

Distribuie știrea