Recomandări pentru o pană majoră de curent. Raed Arafat: Avem generatoare de mare capacitate în fiecare județ și pot fi mobilizate dintr-o zonă în alta

Scenariul unei pene generalizate de energie electrică este greu să devină realitate în România, spune șeful DSU, Raed Arafat. Dar, românii trebuie să fie pregătiți pentru orice situație. Să aibă, de exemplu, rezerve de alimente, apă, medicamente și bani. Și instituțiile esențiale trebuie să aibă un plan de rezervă.

25 Noiembrie 2022, 12:29 (actualizat 25 Noiembrie 2022, 13:13) Știrile TVR |

Raed Arafat, șeful DSU: Riscul nu este mai mare decât înaintea războiului în Ucraina, mai ales pentru românia pentru că există rezerve, există capabilități, dar urgențe pot să aibă loc. IGSU este pregătit. Avem generatoare de mare capacitate în fiecare județ și  pot fi mobilizate dintr-o zonă în alta pentru a susține o întrerupere de curent care, de regulă, la noi s-a întâmplat în urma unor fenomene meteo. Spitalele, orice instituție considerată a aparține infrastructurii critice, trebuie să aibă redundanță pe partea de furnizare de energie electrică. Spitalele au și vom începe chiar și verificări la acest nivel.

Republica Moldova a fost afectată săptămâna aceasta de o pană masivă de curent ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Astăzi, unsprezece puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova şi Ucraina şi-au oprit temporar activitatea din cauza lipsei energiei electrice pe partea ucraineană sau a defecţiunilor tehnice la bazele de date ale autorităţilor de frontieră şi vamale din ţara vecină.

Traficul rutier şi pietonal dintre România şi Ucraina prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sighetu Marmaţiei a fost reluat joi seara după ce a fost suspendat mai multe ore din cauza lipsei de energie în punctul de graniţă Solotvino, Ucraina.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source