Recorduri lunare de temperaturi ridicate la 16 stații meteo din țară. Cea mai călduroasă zi, 23 iulie, cel mai afectat, vestul ţării

Valul de caniculă a adus temperaturi istorice la zeci de staţii meteo din toată ţara. Iar la 16 dintre acestea s-au înregistrat recorduri lunare. Termometrele au arătat chiar şi cu 2 grade peste valorile măsurate până acum. Așa s-a întâmplat și în alte state europene, și pe tot globul, ne spun experții.

28 Iulie 2022, 16:22 (actualizat 28 Iulie 2022, 18:27) Știrile TVR |

La staţia meteorologică Săcuieni din judeţul Bihor, termometrele au arătat pe 23 iulie 40,3 grade Celsius. O temperatură care a doborât ultimul record zilnic de 38,3 grade Celsius. Fierbinţeala din oraş i-a pus pe oameni la grea încercare.

Valul de caniculă pe care România îl traversează de câteva zile a adus şi recorduri lunare de temperatură în 16 staţii meteo din ţară. În alte peste 50 au fost depăşite cele zilnice.

Mirela Polifronie, meteorolog ANM: Ziua de 23 iulie a fost ziua în care, în afară de recordurile zilnice care au fost şi acelea destul de multe, s-au înregistrat 16 recorduri lunare. Faţă de mediile multianuale sunt temperaturi mai ridicate, pot fi mai ales în vestul, în sudul ţării, temperaturi cu peste 10-12 grade faţă de ceea ce ar trebui să înregistrăm în mod normal.

De vină sunt schimbările climatice, spun specialiştii.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme: Sunt o mulţime de recorduri anul acesta, nu numai în România dar şi în Europa, cu depăşiri de câteva grade bune faţă de recordurile anterioare. Suntem într-o perioadă cu valuri de căldură intense care s-au succedat unul după altul şi suntem într-o situaţie în care ştim că valurile de căldură şi intensitatea lor, durata lor s-a schimbat. În ultimii ani, avem o creştere a temperaturii medii globale cu aproximativ 2 grade Celsius. Cu cât temperatura medie globală creşte mai rapid, cu atât o să observăm mai multe astfel de recorduri de temperatură.

România este la al treilea val de canicuă din acest an. Cel mai afectat a fost vestul ţării.

Elza Hauer, meteorolog Centrul de Meteorologie Banat-Crişana: Primul care a început în 28 iunie şi a ţinut până în 6 iulie. Al doilea mai scurt, de două zile, 15-16 iulie şi ultimul care a început în 22 iulie şi preconizăm că va ţine până în data de 29 iulie. Ce a fost diferit faţă de celelalte două valuri din acest an este faptul că am înregistrat cele mai mari maxime.

Anul acesta au fost emise şi trei coduri roşii de caniculă.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea