Reforma pensiilor speciale creează noi tensiuni între Guvern și sindicate. Ce scenariu au în vedere guvernanții

Potrivit unor surse citate de G4media, guvernul ar lucra cu un scenariu care include creșterea vârstei de pensionare până 65 de ani sau minimum 30 de ani vechime în specialitate. Sindicatele profesiilor vizate susțin că nu sunt consultate și cer negocieri imediate. Reforma pensiilor speciale e un jalon în PNRR și trebuie adoptată anul acesta.

12 Noiembrie 2022, 19:18 Știrile TVR |

Modificările luate în calcul de guvernanți ar viza pensiile magistraților, diplomaților, funcționarilor parlamentari, personalului aeronautic civil, grefierilor și angajaților Curții de Conturi, potrivit unui scenariu obținut pe surse de platforma online G4media. Nu vor fi create noi categorii de pensii speciale, iar cele care există deja urmează să fie calculate pe principiul contributivității.

Vârsta de pensionare ar urma să crească timp de 10 ani cu câte 6 luni până la 65 de ani. Tot treptat ar urma să crească, până la 30 de ani, și vechimea în specialitate necesară pensionării. Pensia nu va depăși 65 la sută din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere, din ultimii 10 ani de muncă.

Ministrul Muncii a confirmat public doar recomandările generale făcute de Banca Mondială.

Reprezentanții profesiilor vizate de schimbări fie admit că e nevoie de măsuri, dar cer să fie consultați, fie cer eliminarea reformei, cu totul, din PNRR.

Cătălin Trăistaru, grefier: „Am atras atenţia factorilor de decizie că aceste recomandări ar trebui să fie discutate şi negociate cu partenerii de dialog social, întrucât nici nu avem cunoştinţă de ele, decât ceea ce a ”transpirat” în presă. În momentul în care o persoană se angajează în sistemul de justiţie, trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem faptul că se uită şi la beneficiile pe care această profesie i le oferă.”

Narcis Pașcu, sindicatu Unit Tarom: „Noi nu suntem de acord cu această reformă a pensiilor. Personalul navigant al TAROM, piloţii şi însoţitorii de zbor, lucrează în condiţii speciale de muncă. Recomandăm Guvernului României să scoată acest capitol din acest plan PNRR.”

Pe de altă parte, unii specialiști consideră că reforma e necesară ca un pas către normalizarea sistemului de pensii și sugerează că România operează cu o clasificare greșită a așa-numitelor „pensii speciale.”

Dan Schwartz, consultant fiscal: „Trebuie să facem o diferență între pensii speciale generate de o activitate specială, cum este cea a controlorilor de zbor, cum este cea a militarilor, cum este cea a personalului din Ministerul de Interne, care ar trebui să aibă un regim special şi care ar trebui să fie acoperite, după părerea mea, din fondurile ministerelor respective. În ceea ce privește activitatea ”specială”, cu ghilimele, a parlamentarilor şi a primarilor, după părerea mea, nu putem vorbi de o muncă deosebită, specială.”

Consultantul Guvernului privind reforma pensiilor speciale e Banca Mondială. Experții instituției au recomandat ca pensiile militare să nu fie vizate de modificări, pentru că dispariția unor beneficii ar putea cauza un exod din rândul armatei în contextul războiului din Ucraina.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea