Refugiații fără documente, blocați în România, stau la coadă la Ambasada Ucrainei pentru a-și clarifica situația

Pentru o parte dintre ucrainenii care ajung în România, teama de bombardamnete dispare, dar începe o altă luptă, cea de a obține documente care să le permită să călătorească spre alte state unde îi așteaptă rude sau prieteni. Zilnic, în fața Ambasadei Ucrainei la București, sunt zeci de persoane care așteaptă chiar și două sau trei zile pentru a intra în posesia documentelor de călătorie. În același timp este emoționant să vezi cum acești oameni copleșiți de probleme nu uită să îți transmită mulțumirile lor pentru ajutorul dat de români într-o perioadă în care țara lor e invadată militar de agresorii ruși.

04 Martie 2022, 19:33 (actualizat 04 Martie 2022, 22:24) |

Katya, ca și mii de alți copii fugiți din calea tancurilor rusești, măcar cu un părinte, așteaptă să primească de la Ambasada Ucrainei documente de care au nevoie pentru a pleca mai departe către Occident.

Dimitri, refugiat din Ucraina: Soţia mea este la ambasadă şi aşteptă paşaportul pentru această frumoasă domnişoară. Am plecat din Ucraina pe 28 februarie şi am ajuns în România pe 1 martie.

Drama dislocării, drumurile lungi și așteptarea în fața ambasadei au dărâmat-o pe o femeie în vârstă. A fost preluată de o ambulanță și dusă la spital.

O familie de vârstnici e mai norocoasă. Fiica lor, stabilită în Italia, a venit să-i ia și pe ei, dar bărbatul nu are pașaport.

Olena: Ne-au spus că dată fiind situaţia din Kiev ei nu pot face nimic, nu pot imprima paşapoarte. Programul era ca astăzi să ne continuăm călătoria, dar nu ştim ce să facem pentru că tatăl meu acum nu va putea părăsi această ţară. Aş vrea să mulțumesc românilor pentru totul ajutorul pe care l-am primit de la intrarea în tară. Mulțumesc foarte mult, cu tot sufletul meu.

De acte pentru copii are acum nevoie și o femeie care nu are încă stabilită o destinație.

Voluntari români, studenți care vorbesc limba rusă sau ucraineană stau printre refugiați pentru a-i ajuta.

Leon Cosmin: Sunt cazuri dificile, adică am dat de persoane care au pierdut actele copiilor, sunt situații la care nu știm ce să facem și trebuie să intrăm în ambasadă să întrebăm, oamenii de acolo sunt și ei obosiți și iritați.

Până la difuzarea acestei știri în Telejurnal nu am primit punct de vedere din partea reprezentanței ucrainene.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea