Regatul Unit îl expulzează pe ataşatul militar al ambasadei Rusiei

Regatul Unit a anunţat miercuri expulzarea ataşatului militar al ambasadei Rusiei, retragerea statutului diplomatic al unor proprietăţi şi limitarea duratei de valabilitate a vizelor acordate diplomaţilor ruşi, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

„Îl vom expulza pe ataşatul militar rus, care este un ofiţer nedeclarat al informaţiilor militare” ruse, a afirmat ministrul britanic de interne James Cleverly, într-o declaraţie în faţa parlamentului de la Londra pe tema „activităţilor maligne” ale Rusiei.

„Vom retrage statutul diplomatic pentru mai multe proprietăţi asociate Rusiei în Regatul Unit (…), vom impune noi restricţii asupra vizelor diplomatice pentru Rusia, inclusiv limitarea duratei de şedere a diplomaţilor ruşi în Regatul Unit”, a adăugat ministrul britanic, care a motivat aceste măsuri prin activităţile ostile ale Rusiei în Regatul Unit şi în Europa.

El a spus că Regatul Unit este deja „un mediu de operare extrem de dificil pentru serviciile ruse de informaţii”, iar noile măsuri vor „contribui la consolidarea rezilienţei noastre în faţa ameninţării ruse”.

Într-o primă reacţie, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis că Rusia va da Regatului Unit „răspunsul adecvat”.

Regatul Unit a impus mai multe serii de sancţiuni împotriva unor persoane şi entităţi ruse de când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, război în care Londra s-a evidenţiat printre principalii susţinători ai Kievului. Preluare Agerpres

Distribuie știrea