Regatul Unit respinge propunerile Bruxellesului în disputa comercială cu Irlanda de Nord

11 Mai 2022, 11:31 (actualizat 11 Mai 2022, 12:08) Știrile TVR |

Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii / FOTO: Shutterstock

Ministrul de externe britanic Liz Truss a afirmat că propunerile Bruxellesului nu au reuşit să trateze problema esenţială referitoare la controlul transportului de mărfuri între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord.

”Preţurile au crescut, comerţul este perturbat grav şi oamenii în Irlanda de Nord fac obiectul unor legi şi taxe diferite de cele privind Marea Irlandei, ceea ce i-a lăsat fără un executiv şi reprezintă o ameninţare pentru pace şi stabilitate”, a declarat şefa diplomaţiei britanice.

”Răspunsul nu poate fi reprezentat de mai multe controale, documente şi perturbare. Preferinţa noastră a fost întotdeauna pentru o soluţie negociată, dar nu ne vom abţine de la adoptarea unor măsuri pentru a stabiliza situaţia în Irlanda de Nord dacă nu pot fi găsite soluţii”, a subliniat Truss.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, a afirmat marţi seară că Regatul Unit ar trebui să dea dovadă de ”creativitate şi hotărâre” pentru a soluţiona diferendul referitor la Protocolul privind Irlanda de Nord în loc să ameninţe cu acţiuni unilaterale.

”De la bun început, UE a lucrat neobosit pentru a propune soluţii creative şi durabile, manifestând flexibilitate cu privire la modul în care ar trebui implementat Protocolul nord-irlandez şi arătând că pot fi găsite soluţii fără a schimba Protocolul”, a afirmat Sefcovic într-o declaraţie.

”Dorim să definitivăm aceste soluţii cât mai curând posibil. Dar pentru a face asta, trebuie ca guvernul Regatului Unit să dea dovadă de acelaşi nivel de creativitate şi hotărâre”, adaugă declaraţia citată.

Comentariile lui Sefcovic constituie un rar răspuns oficial la discursul tronului, care stabileşte principalele direcţii ale agendei legislative a guvernului de la Londra.

Regatul Unit ameninţase voalat Bruxellesul că ar putea acţiona unilateral. Documentul care a însoţit discursul tronului, rostit marţi de Prinţul Charles ca urmare a problemelor de sănătate ale Reginei Elisabeta a II-a, menţionează că Londra nu va permite ca negocierile cu Uniunea Europeană să ”stea în calea protejării păcii şi a stabilităţii în Irlanda de Nord”.

Protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din UE prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Însă guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.

Source

Distribuie știrea