Regele Felipe al VI-lea marchează miercuri, fără fast exagerat, împlinirea a zece ani de când a urcat pe tronul Spaniei, un deceniu pe parcursul căruia s-a străduit să restabilească imaginea monarhiei, afectată de excesele tatălui său, Juan Carlos, scrie AFP.
Suveranul spaniol, regina Letizia şi cele două fiice ale lor – Leonor, prinţesa de Asturia şi totodată moştenitoarea tronului, şi infanta Sofia – au sosit la Palatul Regal din Madrid cu o limuzină Rolls Royce în jurul orei locale 11:30 (09:30 GMT) în acordurile imnului naţional pentru a prezida ceremonia de schimbare a gărzii regale, primul act din cadrul ceremoniilor oficiale.
„Regele de care epoca noastră avea nevoie”, a titrat miercuri pe prima sa pagină cotidianul madrilen El Mundo, care afirmă că primii zece ani din domnia regelui Felipe al VI-lea „au restaurat prestigiul Coroanei”.
Pe 19 iunie 2014, la 17 zile după anunţul referitor la abdicarea lui Juan Carlos, prinţul Felipe, pe atunci în vârstă de 46 de ani, a fost proclamat rege al Spaniei de către „Cortes Generales”, Parlamentul spaniol.
În primul său discurs, el a promis atunci „o monarhie reînnoită pentru o epocă nouă”, un fel de a spune că va face totul pentru a adapta instituţia monarhică, afectată de scandalurile în care a fost implicat tatăl lui.
Juan Carlos, care a urcat pe tron după moartea dictatorului Francisco Franco, în 1975, a fost suveranul care a marcat revenirea Spaniei la democraţie, jucând un rol de prim rang pentru a o consolida, contribuind inclusiv la dejucarea unei tentative de puci militar pe 23 februarie 1981.
Însă domnia lui s-a încheiat într-o atmosferă tensionată din cauza dezvăluirilor despre viaţa sa privată şi stilul său de viaţă fastuos, într-o perioadă în care Spania era afectată de o criză financiară.
Opusul tatălui său, Juan Carlos
Pentru Felipe al VI-lea, care îşi dorea să fie suveranul normalităţii, obiectivul era salvarea monarhiei într-o ţară în care, la fel ca în Regatul Unit, regele, simbolul unităţii, domneşte, dar nu guvernează.
Pentru aceasta, el a devenit imediat un opus al tatălui său, promovând încă de la începutul domniei sale noţiunile de integritate, comportament exemplar şi transparenţă.
Încă din 2015, i-a retras infantei Cristina, propria lui soră, titlul de ducesă de Palma, pe care Juan Carlos l-a creat pentru ea în 1997, din cauza unui scandal financiar în care fusese compromis soţul ei, fostul campion de handbal Inaki Urdangarin.
În urma acelui scandal, Cristina de Bourbon a devenit primul membru al familiei regale spaniole care a fost judecat în cadrul unui proces. Ea a fost condamnată la plata unei amenzi, în timp ce soţul ei a primit în 2018 o condamnare de cinci ani şi zece luni de închisoare.
O altă măsură dură adoptată de regele Felipe al VI-lea în acest registru datează din 2020, când a renunţat la moştenirea tatălui său şi a decis ca acesta din urmă să nu mai primească o alocaţie.
Cele două decizii au fost luate de actualul suveran după dezvăluiri apărute în presă şi deschiderea de instanţa spaniolă a mai multor anchete despre originea dubioasă a averii lui Juan Carlos, care trăieşte în exil din august 2020 la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite.
„Cel mai bun sistem pentru Spania”
Primul deceniu din domnia regelui Felipe al VI-lea a fost marcat de o criză deosebit de gravă, tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017, în timpul căreia regele s-a folosit de întreaga sa putere de influenţă şi de un discurs solemn rostit în faţa naţiunii pe 3 octombrie pentru a încerca să păstreze ordinea constituţională şi unitatea Spaniei.
Au dat însă roade eforturile depuse de regele Felipe al VI-lea pentru a restaura imaginea monarhiei în rândul compatrioţilor săi, în special al tinerilor?
Potrivit rezultatelor unui sondaj ce au fost publicate duminică de El Mundo, doar 47,4% dintre spanioli consideră că regele şi-a ţinut promisiunea, cea a unei monarhii „reînnoite pentru o epocă nouă”, în timp ce 45,1% au o opinie contrară.
În mod similar, deşi 49,6% dintre persoanele chestionate consideră că monarhia reprezintă „cel mai bun sistem” pentru Spania, 40,4% dintre respondenţi au o părere contrară.
Pentru câştiga bătălia de imagine, Felipe al VI-lea mizează pe Leonor, prinţesa moştenitoare, care a jurat credinţă Constituţiei spaniole în octombrie 2023, în ziua în care a împlinit vârsta de 18 ani, şi poate de acum să îi succeadă tatălui ei.
Prinţesa Leonor, noul chip al familiei regale, se bucură de o imagine foarte bună în rândul opiniei publice şi este considerată viitorul monarhiei spaniole. Preluare Agerpres