Protestele care nu au lipsit din cele trei zile de vot au iritat Kremlinul. Moscova a acuzat Ucraina că sabotează scrutinul. A acuzat Occidentul că a încercat, prin oponenții Moscovei, să perturbe alegerile prin acțiunile din ultimul an. Kremlinul a dat legi prin care orice încercare de opoziție să fie eliminată. A creat un sistem mai represiv ca al lui Stalin. O greșeală care ar putea fi fatală pentru regimul lui Putin este uciderea lui Aleksei Navalnîi.
L-au ucis pe Aleksei Navalnîi și au crezut că totul s-a terminat. Că dacă liderul lor nu mai e, susținătorii săi nu vor mai avea curajul să înfrunte un regim atât de brutal cu oponenții săi.
Noi forme de protest în Rusia
Pavel Kudyukin, politician, istoric și profesor universitar rus, a luptat aproape toată viața împotriva regimurilor autoritare. În anii 1980 a petrecut un an în închisoare pentru activități antisovietice. În urmă cu doi ani, el a fost unul dintre semnatarii unei scrisori deschise prin care se condamnă invazia rusă a Ucrainei și se cerea retragerea trupelor ruse.
În ciuda riscului de a exprima anumite poziții, a decis să rămână în Rusia.
Iulia Navalnaia, la ambasada Rusiei din Berlin, pentru a participa la protestul față de Putin și pentru a vota Navalnîi
Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, s-a prezentat duminică la ambasada Rusiei la Berlin pentru a vota la alegerile prezidenţiale şi pentru a participa la protestul „Amiază împotriva lui Putin”, relatează AFP şi Reuters.
Pavel Kudyukin, profesor universitar: „Majoritatea activiștilor opoziției, organizațiile, au rămas în Rusia chiar dacă majoritatea personalităților cunoscute au emigrat sau se află în închisoare, dar numărul de oponenți și potențiali adversari este foarte mare. Cu siguranță formele de activități devin mai clandestine, dar în același timp sunt forme noi, ies la lumină, de exemplu mișcarea soțiilor bărbaților mobilizați care cer întoarcerea bărbaților lor de pe front.”
Rusia are mai mulți deținuți politici decât în epoca sovietică
Și actele de protest care au avut loc în timpul scrutinului fac parte din această nouă formă de opunere unui sistem care acum are mai mulți deținuți politici ca în epoca sovietică.
Pavel Kudyukin, profesor universitar: „Astăzi, represiunea este mai rea decât atunci. Termenele pedepsei sunt, de asemenea, mult mai mari. În epoca sovietică , se putea primi șapte ani de închisoare și cinci ani de exil pentru activități și propagandă antisovietică. Astăzi, pedepsele au devenit mult mai grele.”
Un soldat înarmat, filmat în timp ce verifică modul în care se votează într-o secție din Rusia
O persoană înarmată și cu cagulă pe față este filmată cum verifică buletinele a doi alegători din Rusia în timp ce aceștia se aflau în cabinele lor.
Abbas Gallyamov, analist politic: „Legitimitatea lui Putin continuă să slăbească şi creşte dorinţa societăţii de a protesta. De fapt, totalitarismul e răspunsul acestei probleme. Autorităţile nu se mai pot baza pe metodele clasice de convingere şi de aceea recurg la forţă ca măsură de coerciţie.”
Pe lângă mișcarea aproape clandestină de protest din Rusia, se adaugă și grupări ca Legiunea pentru Libertate, soldați ruși care au întors armele împotriva regimului de la Kremlin.