Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a avut o stră-străbunică din Transilvania

09 Septembrie 2022, 17:40 (actualizat 09 Septembrie 2022, 20:58) Știrile TVR |

Camelia Csiki, jurnalist TVR: Povestea Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii, cea mai longevivă regină din Europa, începe în acest castel dintr-un orășel mic și cochet, Sângeorgiu de Pădure, din Transilvania, unde s-a născut stră-străbunica sa, o contesă de origine maghiară, Claudia Rhedey.

A fost unicul copil supravieţuitor din cei trei ai contelui Rhedey Laszlo şi al baronesei Inczedy Agnes, care au locuit în castelul din Transilvania. La 17 ani se îmbolnăvește și o duc la Viena, unde medicii îi recomandă plimbări călare.

Gaspar Peter, ghid turistic, Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure: În timpul unei plimbări călare a observat un bărbat foarte interesat, așa scrie și în jurnalul ei, pe numele lui Alexandre Wurttemberg, care a vrăjit-o! Nu a mai existat nimeni altcineva după ce l-a întâlnit pe Alexander, nu a mai avut ochi pentru nimeni!

Ducele Alexander de Württemberg era nepotul Regelui Frederic I al Regatului Württemberg. Și pentru el a fost dragoste la prima vedere.

Gaspar Peter, ghid turistic, Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure: A devenit și o femeie foarte frumoasă, râvnită de foarte mulți din Europa, fiul lui Napaleon a încercat sa-i facă curte și nu a acceptat.

S-au căsătorit în 2 mai 1835, la Viena. Au locuit la Graz şi în castelul din Transilvania.

Gaspar Peter, ghid turistic, Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure: Împlinește vârsta de 29 de ani, aici în Sângiorgiu. Alexander a fost aici în 17 septembrie, după care trebuia să plece la Petau, care este pe actualul teritoriu al Sloveniei, la un exercițiu militar și, după cum am spus, nu puteau să stea unul fără celelalt, ea decide să plece la el.

Pe drum, caleaşca s-a răsturnat, dar şi-a continuat drumul până la soţul ei, unde a pierdut sarcina. După 8 zile, pe 1 Octombrie 1841, a murit.

Gaspar Peter, ghid turistic, Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure: Alexander îi scoate inima din piept, o îmbălsămează, o pune într-o cutie de aur pe care o ține în permanență cu el, trăiește cu 44 de ani mai mult decât soția, nu se recăsătorește niciodată, ține doliu până la sfârșitul vieții.

Contesa Claudia Rhedey nu a apucat să-și vadă copiii crescând.

Gaspar Peter, ghid turistic, Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure: Din căsătoria lor se nasc trei copii, 2 fete, Claudia și Amalia, și un băiat, Franz, care o ia de nevastă pe prințesa Maria de Cambridge, iar fiica lor cea mare, Mary de Tech, Victoria, a devenit soția Regelui George al V-lea al Angliei și astfel există legătura între Sângeorgiu de Pădure și Marea Britanie. Fiul celor doi a fost Regele George al VI-lea, regele bâlbait despre care s-a făcut și filmul ‚Discursul Regelui’ , el devine rege doar pentru că fratele mai mare Eduard abdică, iar soția lui a fost Elisabeth Bowes-Lyon, cea care a trăit peste 100 de ani, și fiica lor cea mare este actuala Regină Elisabeta, al cărui soț a fost Prințul Philip.

Regina Marry a Marii Britanii știa că rădăcinele ei sunt din Transilvania. În 1905 şi mai apoi în 1935, a trimis două plăcuţe şi 200 de lire sterline pentru restaurarea bisericii de la Sângeorgiu de Pădure, confirmând că acolo este înmormântată bunica ei.

Gaspar Peter, ghid turistic, Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure: Sub noi este coșciugul ei, în ’35 s-a deschis cu o singură ocazie, când a fost aici Ambasadorul Marii Britanii și apoi s-a zidit la loc. Este un coșciug din plumb, are o fereastră prin care se vede, se pare că este îmbălsămată.

Regele Charles a cercetat şi el povestea, iar în 2008 a fost la Sângeorgiu de Pădure.

MS Regele Charles al III-lea: Sunt foarte mândru sa am o stră-stră-străbunică din Transilvania, tocmai din neamul lui Vlad Țepeș.

Genealogiști britanici au descoperit că fii, fiice si nepoti ai lui Tepeș şi ai fratelui său vitreg au făcut căsătorii succesive cu nobili maghiari sau cu români maghiarizaţi.

Source