Reguli noi pentru administrarea vaccinului antigripal. Este nevoie de atenție sporită în privința lanțului frigorific. Serurile vor fi procurate printr-un mecanism de compensare directă

Se schimbă regulile pentru administrarea gratuită a vaccinului antigripal. Dacă până acum cei îndreptățiți la gratuitate se imunizau direct în cabinetul medicului de familie, de anul acesta trebuie să-l procure din farmacii. Și să respecte condițiile de păstrare: vaccinul trebuie ținut într-o geantă izoterma până poate fi pus în frigider.

03 Octombrie 2023, 10:57 (actualizat 03 Octombrie 2023, 11:24) Știrile TVR |

Vaccinul antigripal se găsea până acum în cabinetele medicilor de familie, distribuite prin Direcțiile de Sănătate Publică. Pentru cei care se imunizează gratuit, lucrurile se schimbă anul acesta. Pacientul merge la medicul de familie, iar în baza rețetei vine la farmacie pentru a-și procura vaccinul antigripal. Apoi se întoarce la medic unde i se administrează serul.

Silvia Mazilu, medic de familie: Va trebui respectat lanțul frigorific. Este o problema și pentru noi, dacă vor fi reacții adverse.

Vaccinurile gripale nu vor mai fi cumpărate direct de Ministerul Sănătăţii, ci vor fi procurate printr-un mecanism existent şi în alte state europene, de compensare directă.

Persoanele aflate în grupele la risc nu vor plăti nimic pentru vaccin, iar cele cu vârsta între 50 şi 65 de ani, care nu au boli cronice, vor primi o compensare de 50%. În farmacie vaccinul antigripal costă aproape 60 de lei.

Source

Distribuie știrea