Reguli pentru alegerile comasate. Ordonanța a fost pusă în dezbatere publică. Opoziția amenință cu Avocatul Poporului

Guvernul mizează pe aleşii locali pentru a-i motiva pe români să iasă la vot la alegerile europarlamentare şi locale care vor avea loc pe 9 iunie. În plus, primarii vor avea mai mult timp la dispoziţie dacă vor să treacă de la un partid la altul, fără să-şi piardă mandatul. Aşa prevede proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru comasarea alegerilor, pus în dezbatere publică de ministerul de Interne.

Proiectul pentru comasarea alegerilor locale și europarlamentare publicat de Ministerul de Interne prevede o derogare pentru primarii și președinții Consiliilor Județene în funcție care mai vor un mandat. Ei se pot muta mai repede la alt partid, fără să piardă mandatul actual. Din 9 aprilie, cu două luni înainte de alegeri, și nu cu o lună și jumătate cum era până acum, edilii care țintesc să fie realeși pot face mutarea și își păstrează și funcția actuală până la 1 octombrie, când noii primari intră în mandat.

Proiectul Guvernului permite candidaților să se înscrie în același timpt atât în cursa pentru Parlamentul European, cât și în cea pentru fucntia de consilier local, județean , primar sau președinte al Consiliului județean. Și să opteze după aceea unde rămâne în funcție de rezultat.

Reacția opoziției

UDMR critică schimbarea regulilor în timpul jocului. Și ar fi vrut că soluția comasării să fie anunțată mult mai devreme. Dar salută libertatea lăsată candidaților de a se înscrie la ambele scrutinuri.

Csoma Botond, purtătorul de cuvânt al UDMR: Nu văd nicio problema. Poate să fie candidat și după aceea dacă ajunge consilier și primar și eurodeputat are 15 sau 30 de zile să aleagă.

USR în schimb critică proiectul și anunță că îl va contesta la Avocatul Poporului.

Diana Buzoianu, deputat USR: Îi invităm, dacă vor o mai mare reprezentativitate ca în spatele acestui argument se face comasarea, să aducă alegeri în două tururi.

Iată cum vede politologul Andrei Țăranu schimbările prevăzute în proiect: Au făcut-o în speranța – partidele main stream, PSD și PNL – în speranța că vor putea să pescuiască diverși de la diverse partide. Sunt mulți primari care au fost PSD-iști care în legislatura trecută trecuseră la PNL și acum se întorc înapoi la PSD. Și atunci, Guvernul tocmai ca să permită venirea în corpore a acestor primari, fugiți, trecuți și reveniți, a dat această formulă.

În 2012 Curtea Constituțională a respins legea de comasare a alegerilor parlamentare cu localele pe motiv că nu permitea celor care voiau să candideze la parlamentare să între și în cursa pentru locale, și invers. Prin comasare coaliția susține că vrea să crească participarea la vot și să scadă cheltuielile cu alegerile, soluție inspirată din alte țări ale Uniunii.

Votarea pentru locale și europarlamentare are loc duminică, 9 iunie, între 7.00 – 22.00, Iar programul poate fi prelungit până la miezul nopții acolo unde oamenii stau încă la coadă să voteze.

Distribuie știrea