Reportaj Deutsche Welle | 14 trenuri cu refugiați ajung zilnic la Berlin

De la începutul conflictului din Ucraina, Germania a primit peste 50.000 de refugiaţi. Zilnic în gara centrală din Berlin ajung 14 trenuri cu bărbaţi, femei şi copii care fug din calea războiului. Urmăriţi un material realizat de colegii noştri de la Deutsche Welle.

10 Martie 2022, 11:30 (actualizat 10 Martie 2022, 11:30) |

Vin încontinuu trenuri pline ochi cu ucraineni care fug din calea războiului sosesc în Berlin. Pentru unii, un chip familiar aşteaptă, alţIi precum Dovhan, sunt singuri. Fiica ei a rămas în urmă, în Harkov cu animalele de companie. Dovhan este asistentă,  urmează să meargă la un prieten la Frankfurt, de unde speră că poate să ajute la rândul ei.

AlţIi, precum Ana şi fiul ei de 6 ani, vor sta în Berlin. Emoţionaţi de ajutorul pe care l-au primit.

Ana, refugiată: „ Sunt foarte recunoscătoare acestor oameni. Recunoscătoare, foarte recunoscătoare”.

Este o amară ironie a războiului care scoate la iveală adesea ce este mai rău şi mai bun din umanitate. O dorinţă înnăscută de a ajuta. Mici acte de bunătate. Generozitate fără margini.

Şi mame tinere care au trecut la acţiune.

Janina Eckhardt, voluntar: “Este foarte greu să stai acasă, să vezi imaginile la televizor şi să simţi că nu ai ce să faci. Am încercat să aflu unde pot să ajut. Locuiesc în apropiere şi m-am gândit că este o idee bună. Îi place să fie plimbat, aşa că este o situaţie în care toată lumea are de câştigat.”

În altă parte în capitala Germaniei, preşedintele Frank Walter Steinmeier a primit un grup de peste 100 de orfani evrei, cel mai tânăr este doar un bebeluş.

Frank Walter Steinmeier:Sunt recunoscător şi fericit că copiii şi adolescenţii dintr-un orfelinat din Odesa au putut şă ajungă în siguranţă în Germania, la Berlin.”

În afara gării, muncitorii construiesc un centru de recepţie necesar pentru ajutoarelor umanitare care sosesc.

Source

Distribuie știrea