Republica Moldova are cea mai mare scădere a populației din Europa

În cei 33 de ani de Independență, populația Republicii Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului, a scăzut dramatic. Au plecat peste 1,5 milioane de moldoveni iar potrivit Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Republica Moldova are cea mai mare scădere a populației din toată Europa. Cel mai grav e prin sate, care se pustiesc. Sărăcia este principala problemă, iar cei rămasi au o singură dorinţă, locuri de muncă cu salarii decente şi pe toţi cei dragi alături, transmite tvrmoldova.ro.

În cei 33 de ani de Independență, populația Republicii Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului, a scăzut dramatic. Au plecat peste 1,5 milioane de moldoveni iar potrivit Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Republica Moldova are cea mai mare scădere a populației din toată Europa. Cel mai grav e prin sate, care se pustiesc. Sărăcia este principala problemă, iar cei rămasi au o singură dorinţă, locuri de muncă cu salarii decente şi pe toţi cei dragi alături.

În 1991, populația Republicii Moldova era de 4,34 milioane de locuitori, dintre care 3,6 milioane pe malul drept al Nistrului. În 2024, rămân doar 2,72 milioane de locuitori, dintre care 2,42 milioane pe malul drept al Nistrului.

Vezi și: Republica Moldova a sărbătorit 33 de ani de independență alături de liderii statelor baltice, aflați la Chișinău

Ulițe și case pustii

Sunt localităţi unde oamenii pot fi număraţi pe degete. In unele sate au rămas ulițe pustii și câteva case ținute în viață de bătrâni.

Angelina Ungureanu, jurnalist TVR Moldova: Ne aflăm pe strada Regina Maria din satul Semionovca, raionul Hâncești. Odată plină de viață, această uliță este acum pustie: vedem case abandonate și lăsate în paragină. În sat mai locuiesc doar cinci bătrâni.

În Semionovca din raionul Hânceşti nu este magazin, drumurile sunt neiluminate, iar oamenii se aprovizionează cu apă de la singurul izvor din capătul satului.

Pe marginea unei prispe şi vorbind singură stă, uneori, Parascovia Coipan, în vârstă de 81 de ani.

Parascovia Coipan, locuitoare a satului Semionovca: Aici nu este nimeni. Dincolo nu-i nimeni. Tocmai acolo sunt două femei. Aici suntem eu şi Ana, Natalia şi Valiţa în capătul acela. Au murit. Care s-au dus prin străini. Îmi mai vin copiii de la Cărpineni şi îmi mai aduc pâine.

Aceeaşi soartă o are şi Vasiliţa, în vârstă de 77 de ani. Are cinci copii, toţi plecaţi peste hotare, în căutarea unui trai mai bun.

Vasiliţa, locuitoare a satului Semionovca: Sunt plecaţi. Caută Europa. Dacă aici nu-i plătit lucrul. Toţi s-au dus. Au familiile lor. Au copii de şcoală. Nu se mai întorc eu cred. Ai mei copii sunt duşi de 21 de ani. Şi înapoi aşteaptă să se schimbe, să fie mai bine. Să fie de lucru. Să fie ca în Europa. Acolo e plătit. Ora e oră, de plătit e plătit.

Lipsa locurilor de muncă și a perspectivelor de dezvoltare

Pentru a scăpa de sărăcie, multi s-au mutat la Chișinău. Mai revin prin sat de sărbători sau pentru a îngriji casa părintească.

Boris Munteanu, localnic, Semionovca: Părinţii au construit. Ei au făcut şi mai mult nimic. Eu am rămas. Copiii aşa, nu prea trag aici. Acum mă uit şi eu după casă. Îmi este jale să o las să o umple buruienele. Iată, uitaţi-vă în urmă. Ştiţi, casa e ca şi omul – îmbătrâneşte.

Citește și: Republica Moldova şi Ucraina au început oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană

Lipsa locurilor de muncă și a perspectivelor de dezvoltare i-au făcut pe mulți săteni să-şi abandoneze casele şi părinţii.

În 2024, salariul mediu în Republica Moldova este de 14.200 de lei, iar pensia de 3.850 de lei.

Mulți nu au locuri de muncă sau nu apar în evidențele autorităților, iar statisticile nu arată adevărata față a nivelului mediu de trai.

Datele IDIS „Viitorul” arată că în 1991 erau 1,5 milioane de salariați și 582 de mii de pensionari, în 2004 erau 625 de mii de salariați și 530 de mii de pensionari.

Experţii spun că această scădere dramatică nu a fost recuperată nici până astăzi, după 20 de ani.

Citește și: Seceta severă şi temperaturile extrem de ridicate au afectat culturile agricole din sudul Republicii Moldova

Distribuie știrea