
Sute de localități au restricții de furnizare a apei. Oamenii primesc apă cu porția, câteva ore pe zi, iar grădinile de zarzavat se usucă sub privirile lor neputincioase. Multe dintre fântâni au secat, iar din cele în care mai e apă abia dacă se poate scoate o jumătate de găleată. Râurile au debite reduse, iar în lacurile de acumulare nivelul apei e tot mai scăzut.
În cea mai întinsă comună din țară, Cozieni, care are 20 de sate, seceta și temperaturile caniculare aduc numai necazuri: apă cu program la robinete și mai deloc în fântâni.
Mulți oameni merg pe la vecinii care au forat puțuri în propriile gospodării și iau apă cu porția.
Pompele stradale nu mai funcționează de câțiva ani, iar fântânile publice nu mai au apă.
În curți, sătenii verifică robinetele tot timpul, poate-poate cei de la compania de apă o lasă să curgă și în afara programului de furnizare.
Animalele primesc și ele apă cu porția.
Daniel Panaitescu , primar Cozieni: Pânza freatică s-a împuţinat. Cele șase, șapte foraje pe care le avem nu mai fac față consumului, fiind și vară. Datorită acestui fapt, Compania de Apă a făcut un program pe care îl avem de patru ore dimineața și patru ore seara.
De abia reușește să se acumuleze apă în perioada în care este oprită, pentru a reuși furnizarea celor opt ore pe zi.
Apă adusă cu cisterna pentru animale
Unii primari au decis să ducă apă cu cisterna pe camp, pentru a adăpa oile, caprele și vitele.
În comuna Berești Meria sunt mai bine de 2.000 de animale. Dacă seceta va continua, fermierii vor fi nevoiți să le sacrifice.
Victor Dorobăţ, primar, Bereşti Meria, Galaţi: Încercăm să-i ajutăm pe fermieri, să le cărăm apă la uluce, pentru a adăpa animalele. Totul s-a uscat, măcar apă să le ducem.
Sunt restricţii de apă și în zona metropolitană a Craiovei. Noaptea, apa e oprită pentru refacerea stocurilor.
Carmen Petrean, purtător de cuvânt, Compania de Apă Oltenia: Localitățile afectate sunt Simlicul de Sus, Almaj, Ișalnița, Breasta și toată zona centurii de nord.
Apa din lacurile de acumulare, în uşoară scădere
Autoritățile îi roagă pe oameni să fie mai atenți atunci când folosesc apa.
Vlad Angheluţă, manager, Compania Judeţeană Apaserv Neamţ: În contextul caniculei, compania de apă face apel la oameni să folosească apa doar în scop menajer și spălatul mașinilor și aleilor și umplerea piscinelor să-l lase mai moale. Să folosească apa rational. Consumul a crescut de trei ori peste media unui consum normal.
Și nivelul apei din lacuri începe să scadă. Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare e acum de aproximativ 80%.
Georgiana Cernat, purtător de cuvânt Administrația Națională a Apelor Siret: Se înregistrează debite mai scăzute pe cursurile de apă față de mediile multianuale din iulie. Consumul a crescut foarte mult. Apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele unde înmagazinate.
Specialiștii de la Apele Române estimează că, la sfârşitul lunii, apa din lacurile de acumulare va ajunge la 77%.