Reţeaua energetică ucraineană primeşte asistenţă de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia, după ce un val de atacuri aeriene ruseşti au afectat facilităţile energetice

Reţeaua energetică ucraineană primeşte asistenţă în regim de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia, după ce un val de atacuri aeriene ruseşti au afectat facilităţile energetice şi au lăsat fără curent peste un milion de persoane, a anunţat vineri operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, transmite Reuters.

Operatorul reţelei de transport a energiei electrice din Polonia (PSE) ajută omologul din Ucraina prin furnizarea unei cantităţi de energie electrică 300 de Megawaţi între orele 06.00 GMT – 11.00 GMT, a precizat vineri PSE.

„Ulterior, livrările vor depinde de necesităţile din sistemul nostru şi capacitatea noastră de a-i ajuta”, a precizat purtătorul de cuvânt de la PSE, Maciej Wapinski.

Uniunea Europeană şi Ucraina şi-au legat reţelele de electricitate în luna martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia rusească, ceea ce îi permite Ucrainei să primească electricitate în regim de urgenţă din Europa, în cazul în care atacurile militare provoacă pagube facilităţilor ucrainene.

Rusia a lansat circa 90 de rachete şi 60 de drone explozive asupra Ucrainei în cursul nopţii de joi spre vineri, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, acesta fiind unul dintre cele mai masive atacuri ruseşti din ultimele luni.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că acesta a fost cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din ultima vreme. „Scopul nu este doar de a avaria, ci de a încerca din nou, la fel ca anul trecut, să provoace o defecţiune pe scară largă a sistemului energetic al ţării”, a scris el pe Facebook.

Distribuie știrea