Rețelele de socializare, capcane pentru copii și tineri. Psiholog: În momentul în care părinții interzic copilului, el are un comportament agresiv, nu se poate concentra

Fiecare postare sau fotografie încărcată pe reţelele de socializare e un adevărat labirint în care adolescenţii se pierd ore în şir, uită de teme, renunţă la plimbările cu prietenii şi se izolează în lumea virtuală.

26 Octombrie 2023, 16:21 (actualizat 26 Octombrie 2023, 19:22) Știrile TVR |

În timp ce în Statele Unite Meta care deţine Facebook şi Instagram e acuzată că foloseşte algoritmi care creează dependenţă, psihologii români au tot mai multe cazuri de tineri care se confruntă cu probleme de concentrare din cauza internetului.

33 de state americane au depus o plângere la tribunalul federal din California și au reclamat Meta care operează și Facebook pentru că ar fi determinat în mod intenționat copiii și adolescenții să folosească rețelele de socializare în mod dependent și compulsiv.

Psihologii spun că sunt tot mai dese cazurile în care cei mici nu se mai pot concentra pentru că stau mereu conectați la rețelele de socializare.

Keren Rosner, psiholog: Vorbim de deconectarea frecventă de la activitățile cotidiene, obișnuința de a pierde timpul de a sta foarte mult în mediul online fără să aibă o sursă consistentă, ci pur și simplu de a petrece acolo ore în șir. E o stare afectivă care caută acele senzații pe care le are în mediul online, iar în momentul în care părinții interzic copilului are un comportament agresiv, nu se poate concentra și caută nu ceva precis, pur și simplu imagini filmulețe care îi creează o anumită stare.

Experții în securitate cibernetică susțin că algoritmii pe care funcționează rețelele de socializare creează adevărate capcane pentru copii.

Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică: Transformarea interacțiunii acesteia cu rețelele de socializare într-un joc poate să împingă copiii să folosească mai mult pentru a obține răsplată pe care o oferă platfoma. De exemplu, dacă induci ideea că like-urile sunt un lucru foarte valoros, utilizatorii vor să facă lucruri care le aduc like-uri.

Conf. univ. dr. Ileana Rotaru, expert în ştiinţele comunicării: În momentul de față se știu anumite elemente de codare, de targetare, de personalizare a conținutului distribuit pe platformele sociale și nu numai chiar și pentru alte companii cum este Google. Acest spațiu online a devenit un spațiu public este ca și cum ai întreba lumea de pe stradă cum îmi stă cu rochița asta.

Compania Meta care deține Facebook, Instagram și WhatsApp a înregistrat în trimestrul al treilea un profit net de aproape 12 miliarde de dolari, mai mult decât dublu față de anul trecut.

Source

Distribuie știrea