Reţelele electrice nu fac faţă caniculei. Un aparat de aer condiţionat creşte consumul de trei ori

Odată cu instalarea caniculei şi folosirea intensă a aparatelor de aer condiţionat, au început să pice şi reţelele de electricitate. Ceea ce era de aşteptat având în vedere haosul din construcţii şi „toleranţa” autorităţilor în ceea ce priveşte acordarea autorizaţiilor. În ceea ce îi priveşte pe distribuitorii de energie, aceştia susţin, în ciuda evidentelor, că totul funcţionează în parametri.

Robert locuieşte de doi ani într-un cartier de case recent construit, în oraşul Otopeni din apropierea Capitalei. În zilele toride are probleme cu aparatele electrice din casă. Rețeaua electrică este suprasolicitată așa că multe din electrocasnice nu mai funcționează sau nu ajung la parametri normali pentru că tensiunea este prea mică.

Robert şi vecinii lui au făcut mai multe reclamaţii la distribuitorul de energie, dar de fiecare dată li s-a răspuns că în urma măsurătorilor făcute tot de…. distribuitor, totul funcţionează în „parametri”.

TVR a cerut un punct de vedere din partea Autorităţii  Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cea care ar trebui să verifice dacă distribuitorii îşi fac treaba. Nu s-a primit niciun răspuns.

Și sunt multe zone unde rețeaua electrică nu face față consumului în perioada caniculară.

Autorităţile au permis astfel de situații și nimeni nu a verificat dacă utilitățile de bază, adică rețeaua electrică și cea de apă și canalizare pot prelua noii consumatori. Specialiştii explică situația.

Dan Trifu, vicepreşedinte Eco Civica: Nimeni nu dă importanţă unui proiect pe care trebuie să îl prezinţi pentru energia electrică.

Potrivit unui studiu realizat recent, în zilele cu temperaturi normale, un apartament cu două camere consumă în medie 100 de KW pe lună, care costă 66 de lei cu TVA. Cu un aparat de aer condiţionat băgat în priză, consumul devine şi de trei ori mai mare. La fel și costurile de pe factura pentru electricitate.

Distribuie știrea