Reuniune de urgenţă a OMS privind epidemia de febră hemoragică Marburg în Guineea Ecuatorială

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi o reuniune de urgenţă după ce nouă persoane au murit în decurs de o lună în Guineea Ecuatorială după infectarea cu virusul Marburg, o febră hemoragică aproape la fel de mortală ca Ebola, relatează AFP, potrivit Agerpres.

14 Februarie 2023, 13:54 (actualizat 14 Februarie 2023, 13:58) Știrile TVR |

Virusul Marburg

Într-un scurt comunicat, OMS a declarat că va convoca marţi o reuniune de urgenţă a aşa-numitului consorţiu Marvac, care promovează colaborarea internaţională pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva virusului Marburg, transmite Agerpres.

Consorţiul este coordonat de OMS şi include reprezentanţi ai industriei farmaceutice, ai organizaţiilor non-profit, autorităţi şi mediul academic.

Reuniunea este programată să înceapă la ora 15:00 (14:00 GMT). Membrii consorţiului vor face un bilanţ al situaţiei epidemiologice din Guineea Ecuatorială, precum şi al tratamentelor şi al vaccinurilor candidate disponibile, a precizat OMS.

Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru a trata acest virus. Cu toate acestea, îngrijirea de susţinere – rehidratare orală sau intravenoasă – şi tratamentul simptomelor specifice cresc şansele de supravieţuire. O serie de tratamente potenţiale, inclusiv produse sanguine, terapii imune şi medicamente, precum şi vaccinuri candidate sunt în curs de evaluare, potrivit OMS.

Pe 13 februarie, Guineea Ecuatorială a anunţat decesul în estul ţării a nouă persoane, în perioada 7 ianuarie – 7 februarie, din cauza virusului Marburg.

Aceasta este, potrivit OMS, “prima epidemie de febră hemoragică Marburg” în această mică ţară din Africa, situată în centrul-vestul continentului.

Guineea Ecuatorială a declarat o “alertă sanitară” în provincia Kie-Ntem şi în districtul vecin Mongomo, iar autorităţile au pus în aplicare un plan de izolare în strânsă colaborare cu OMS pentru a face faţă epidemiei din această zonă acoperită cu pădure ecuatorială din estul părţii continentale a ţării, care include şi două insule principale.

Source

Distribuie știrea