Reuters: Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni din laboratoarele de sănătate pentru a preveni răspândirea bolilor. Îngrijorări după bombardamentele rusești

Organizația Mondială a Sănătății

Potrivit experților în biosecuritate citați și de US News, există îngrijorări că bombardamentele rusești pot afecta laboratoarele care adăpostesc astfel de agenți pentru cercetare.

Ca multe alte țări, și Ucraina are laboratoare de cercetare în domeniul sănătății publice, care se ocupă cu studiul combaterii bolilor grave. Aceste laboratoare au girul Organizației Mondiale a Sănătății, al Uniunii Europene și al Statelor Unite.

Într-un răspuns către Reuters privind acțiunile întreprinse de OMS și de autoritățile ucrainene înainte și în timpul invaziei, Organizația Mondială a Sănătății precizează că există o colaborare de câțiva ani pentru promovarea practicilor de securitate și pentru prevenirea răspândirii accidentale sau deliberate a agenților patogeni.

“În cadrul acestei colaborări, OMS a recomandat cu putere ca Ministerul Sănătății din Ucraina și alte organisme responsabile să distrugă agenții înalt-patogeni ca să prevină orice scurgeri potențiale”, a transmis OMS.

Instituția nu a menționat însă când a făcut aceste recomandări și nici nu a furnizat detalii despre tipurile de agenți patogeni sau de toxine din laboratoarele ucrainene.

Source

Distribuie știrea