Un nou studiu arată că sub crusta marțiană ar putea fi nu doar câteva picături de apă, ci adevărate oceane. Oamenii de știință au analizat datele transmise de una dintre misiunile recente ale Agenției Spațiale Americane, NASA, mai ales cele obținute din frecventele cutremure de pe Planeta Roșie.
Misiunea Insight a avut ca scop înțelegerea evoluției geologice a planetei Marte – detalii despre scoarța marțiană, grosimea ei, activitățile seismice. Unul dintre autorii noului studiului bazat pe datele obținute de NASA, profesor la Universitatea din California, afirmă că există cantități uriașe de apă sub această scoarță, în stare lichidă.
Apa s-ar fi scurs și ar fi fost blocată sub suprafață din cauza miilor și miilor de cutremure.
Vashan Wright, profesor asistent, Universitatea California, Institutul Scripps: Apa în stare lichidă este la aproximativ 11 până la 20 de kilometri suprafață, iar accesarea ei ar fi dificilă. Spre exemplu, pe Pământ trebuie să circulăm fluidele, fie că este apă sau noroi, ca să forăm mai ușor. Am avea nevoie (pe Marte) de capacități energetice, aduse sau construite chiar pe planeta Marte.
Misiunea Insight a detectat și măsurat peste 1300 de cutremure marțiene; din datele despre acestea și despre porozitatea rocilor au tras oamenii de știință noile concluzii.
Vashan Wright, profesor asistent, Universitatea California, Institutul Scripps: Găsirea apei în formă lichidă, pe Marte, este importantă pentru că apa afectează aproape totul în evoluția planetei noastre. Pe Marte vedem un ciclu al apei fără oameni. Știm că apa este un ingredient esențial pentru viață, așa cum o cunoaștem, asta înseamnă că există pe Marte potențial de locuire, este atât de mult de cercetat dacă înțelegem unde s-a dus apa de pe Marte.
Cercetătorii cred că acum 3 miliarde de ani Marte arăta ca Terra. În continuare nu este pe deplin înțeleasă evoluția Planetei Roșii.