Zilele călduroase nu-i bucură pe agricultori. Plouă prea puțin, iar în combinație cu temperaturile ridicate, recoltele pot fi compromise. Mulți fermieri din Oltenia se plîng că sunt probleme la culturile de grâu, porumb și chiar la pomii fructiferi. Și în vestul țării, caișii, magnoliile și corcodușii au dat în floare. Și-au deschis petalele mai devreme cu o lună, din cauza vremii calde din ultimele săptămâni.
În Oltenia, iarna a fost atipică, fără zăpadă și cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal. Fermierii văd cum multe din culturile semănate în toamnă au de suferit. Pentru că nici nu a plouat.
Ion Medelete, femier Dolj: Sperăm să plouă, să nu rămână așa. Nu avem nicio șansă să obținem culturi. Deci la anul vom intră în faliment.
Pierderile pot fi provocate și de dăunători sau de unele boli favorizate de temperaturile ridicate. Sunt fermieri care au început să trateze culturile.
Ion Medelete, femier Dolj: Sunt costuri în plus, pe care le făceam în primăvară, niciodată în februarie să faci așa ceva.
Specialiștii spun că acest an nu se arată prea bun pentru fermieri, mai ales dacă nu va ploua până la mijlocul lunii martie.
Dr. Victor Vătămanu, agrometeorolog: Dacă se vor înregistra în continuare temperaturi destul de ridicate este posibil ca, fără să vrem, să apară fenomenul de secetă, fenomen care deja a apărut pe anumite suprafețe, suprafețe destul de întinse în cadrul regiunii Oltenia.
Și pomii fructiferi sunt în pericol: unii au înmugurit, alții chiar au înflorit.
În grădinile și parcurile din Timișoara, tisa și cornul sunt în perioada lor normală de inflorie, dar alți arbuști, copaci și pomi s-au grăbit să-și deschidă mugurii. Oamenii se bucură de primăvară timpurie. Dar, în livezi, pot apărea probleme pentru producția de fructe.
Vremea caldă a grăbit înflorirea
Lect. univ. Adrian Sintean, Facultate de Chimie, Biologie, Geografie UVT: Alunii sunt în plină floare și evident sunt și plante ierboase. Bănuțeii au înflorit deja. Toate plantele sunt înainte de vreme. Pe lângă riscul pe care îl vom avea pentru îngheț, o altă problema va fi lipsa apei, pentru că nu au fost precipitații, vremea este caldă.
Cei mai expuși unei potențiale schimbări de vreme sunt caișii, piersicii și migdalii. Anul trecut un îngheț parțial a surprins pomii în floare, iar acum doi ani un îngheț mai puternic a distrus toată producția de fructe. Există însă și unele soluții tehnice pentru a evita pagubele.
Lect. univ. Adrian Sintean, Facultate de Chimie, Biologie, Geografie UVT: Există folii antiîngheț. Asta ar fi o soluție. Poate dintre cele mai moderne și de impact și de succes. Sunt soluții chimice sau sunt soluții tradiționale: fumigația sau irigarea în timpul nopții.
Gutuiul japonez și magnolia au înflorit în special în zonele expuse la soare și în apropierea zidurilor care radiază caldură. Corcodușii, deosebit de rezistenți, s-au îmbrăcat și ei mai devreme în flori albe.