Incendiile de vegetaţie pârjolesc mai multe zone din Europa. Pompierii din Bulgaria, Grecia, Albania, Macedonia de Nord, Croaţia şi Spania se luptă cu flăcările şi încearcă să limiteze dezastrul. Valul de căldură şi temperaturile extreme, peste media perioadei, au afectat masiv continentul, în special, zona balcanică.
Pompierii croaţi se luptă cu flăcările într-o zonă forestieră, greu accesibilă. O pădure de pin, pe o suprafață de 800 de hectare, s-a făcut scrum. Focul îşi schimbă constant direcția, ceea ce îngreunează munca echipelor din teren.
Am trăit un șoc. M-am născut aici, dar locuiesc la Zagreb. Este prima dată când am trăit așa ceva, o asemenea frică. A fost îngrozitor…
Puţin mai la sud, situația s-a ameliorat, iar incendiul este ţinut sub control. În timpul intervenţiilor din această dimineață, un pompier a fost rănit și a primit îngrijiri medicale de urgență.
Goran Buselic, comandantul Departamentului de Pompieri Voluntari Tueepi: Nici o casă din cele locuite nu a ars, le-am protejat pe toate. Ne-am concentrat toate eforturile acolo, a fost prioritatea noastră principală. Au ars doar câteva case abandonate.
Două aeronave aparţinând Franţei au reluat operațiunile de stingere a incendiilor în regiunea montană de la granița Bulgariei cu Macedonia de Nord, pentru a treia zi consecutiv. Rămâne în vigoare interdicția de circulație a ambarcaţiunilor în barajul Dospat, unde avioanele ajung la fiecare 30 de minute pentru realimentare. La sol lucrează aproape 200 de pompieri şi militari, care încearcă să stingă focul. Între timp, Bulgaria trebuie să facă faţă şi incendiului de la graniţa cu Grecia, o zonă periculoasă unde se află mine din perioada Războiului Rece.
Alexander Dzhartov, șeful Direcției de Securitate la Incendii, Ministerul de Interne: Vom ridica în aer elicoptere militare, însă acestea vor interveni la granița cu Grecia, o zonă foarte periculoasă, din cauza terenului dificil.
200 de pompieri și membri ai Unității Militare de Urgență încearcă să stingă incendiul declanșat într-o zonă agricolă din centrul Spaniei. Flăcările au înghițit deja două mii de hectare de pădure, iar vântul puternic, în rafale, îngreunează mult misiunea celor care se luptă cu focul. Oraşele din vecinătate au fost închise, din motive de siguranţă, iar autorităţile au avertizat că este posibil să se decidă evacuarea populaţiei din zonele expuse.
Nicolas Opez, director regional, Centrul pentru Gestionarea Incendiilor de Pădure: Incendiul se întinde pe două mii de hectare, dar ceea ce este greu și complicat este suprafaţa întinsă pe care o avem în lucru, cu un perimetru de peste 20 de kilometri.
Incendiile au cuprins şi o zonă de coastă din Albania, în apropierea unui complex hotelier şi a unor clădiri rezidenţiale. Din fericire, pompierii au interveni la timp şi nu s-au înregistrat victime.