Riscul de război, exclus din toate contractele de asigurări

Riscul de război este exclus total din toate contractele de asigurare. Asta înseamnă că asigurătorii nu vor despăgubi daunele cauzate în mod direct de un eventual război, ci doar pe cele menționate în contract ca fiind asigurate. Reprezentanții asiguratorilor spun că refuză să comenteze pe marginea acestui subiect ipotetic pentru a nu-i îngrijora pe români.

09 Martie 2022, 06:58 (actualizat 09 Martie 2022, 07:14) |

Contractele de asigurare exclud în acest moment situația de război, ceea ce înseamnă că asigură­to­rii nu vor despăgubi pentru dau­nele produse într-un astfel de scenariu.

Unii reprezentanți ai consumatorilor spun că firmele de profil ar putea găși o soluție de asigurare și pentru scenariul puțin probabil al unui război. Cu o singură condiție: clienții să plătească suplimentar.

Eu cred în primul rând că ar trebui creat un cadru legal prin intermediul căruia societăţile de asigurări să fie obligate să creeze un astfel de produs care să lucreze şi în timp de război, să poată fi folosit şi pe timp de război. E normal ca şi eu,care am contribuit într-un fel la capitalizarea societăţii respective pe timp de pace, pe timp de război să fiu despăgubit, a precizat Costel Stanciu, preşedinte al Asociaţiei Pro Consumatori.

Reprezentanții societăților de asigurare ne-au transmis că, atât timp cât România nu este în situație de război și nu este implicată într-un conflict armat, refuză să comenteze acest subiect deoarece există riscul de a crește îngrijorarea în rândul românilor.

Totuși, șeful Autorității de Supraveghere Financiară, instituția care reglementează piața polițelor de asigurare, a spus că are în vedere și această posibilitate.

Noi până acum trei luni de zile nu ştiam de această chestiune, nu ştiam nici acum doi ani de zile că o să fie pandemie şi asigurătorii s-au repliat şi au făcut şi poliţe care să asigure şi aceste boli ale acestei pandemii, toate lucrurile trebuie să se mişte în pas cu fenomenele care se întâmplă în lume, a spus Nicu Marcu, preşedinte al Autorității de Supraveghere Financiară

Pe de altă parte, unii specialiști spun că im­pli­caţiile indirecte ale războiului ar putea influ­enţa modelul de risc al asiguratorilor.

Source

Distribuie știrea