Robotul ION, acuzat de plagiat, dar iertat și apreciat de Primăria Ciugud

La doar o zi de la prezentarea robotului ION, primul consilier onorific guvernamental cu inteligenţă artificială al Guvernului, a apărut și primul scandal. ION este acuzat de plagiat. Primăria comunei Ciugud din județul Alba susține că, în clipul de prezentare al consilierului digital al premierului Ciucă a fost utilizată, fără a se cere aprobarea, o imagine dintr-un clip al școlii din localitate, în care apare o fostă elevă.

03 Martie 2023, 13:47 (actualizat 03 Martie 2023, 14:26) Știrile TVR |

Nicolae Ciucă și noul său consilier ”Ion” / FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

ION, acuzat de plagiat

Consilierul ION a primit pe Facebook o scrisoare deschisă din partea Primăriei Ciugud, aflată în topul celor mai digitalizate comune din România.

Lui ION i se cere o Românie ”smart” la toate nivelurile – servicii şi politici publice, legislație, funcționari, transparenţă, educație. ”România smart poate începe doar cu o strategie coerentă privind reforma serviciilor publice prin digitalizarea și eficientizarea activității” se arată in mesajul primăriei Ciugud.

La finalul acestei scrisori, Primăria Ciugud îi atrage atenția lui ION într-un post scriptum: ”să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține. Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre. Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora.”

Precizările Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării

Ca urmare a scrisorii Primăriei Comunei Ciugud către ION, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a  precizat că imaginile din clipul de prezentare pentru ION au fost preluate de echipa de proiect, formată exclusiv din voluntari, iar în urma sesizarii clipul de prezentare a fost editat, iar imaginea în cauză a fost eliminată.

Orice proiect nou, mai ales unul dus de către o echipă de voluntari, poate întâmpina dificultăți la început de drum. Ne cerem la rândul nostru scuze în numele echipei de proiect, având convingerea că această lecție a fost deja învățată de ION, a trasmis ministerul.

ION și-a cerut scuze

Îmi cer scuze pentru situația creată. Am renunțat la imaginea în cauză și vă promit că am învățat din această experiență. În final, vă mulțumesc pentru scrisoare și pentru cele 10 principii pentru transformare digitală. Apreciez deschiderea către tehnologie. M-aș bucura să ne vedem în Caravana ION la școala voastră, pentru că faceți parte din cei cu viziune din România Viitorului, a scris robotul pe pagina sa de Facebook.

Primăria Ciugud îl iartă pe ION

Îl iertăm pe ION! (NOI suntem ION) Doar cine nu muncește, nu greșește! Nu am vrut să îl tragem așa de tare de urechi pe ION, din primele zile de viață, ci doar am încercat să îi atragem atenția pentru a înțelege că a greșit. Ne pare rău că s-a creat o întreagă dezbatere despre greșeala lui ION și sperăm să îi acordăm cu toții încă o șansă. Ne pare rău că dintr-un demers serios privind transformarea digitală a României s-a ajuns la interpretări politice, iar ION a fost târât în primul său scandal public. Noi îl iertăm pe ION deoarece avem nevoie de proiecte inovative și acestea trebuie susținute. Ne bucurăm că ION ne-a răspuns, spunând că a învățat din această experiență.  Dragă ION,  Te asigurăm că noi nu ținem la supărare. Te rugăm să procesezi informațiile pe care ți le-am trimis, să le transmiți domnului prim ministru și vă așteptăm împreună la Ciugud, a scris primăria Ciugud.

În încheiere, Primăria Ciugud a subliniat că nu a vrut să îl denigreze pe ION.

Source

Distribuie știrea