Rolurile marelui actor Mitică Popescu, lecții lăsate moștenire tinerelor generații de actori

04 Ianuarie 2023, 17:53 (actualizat 04 Ianuarie 2023, 18:56) Știrile TVR |

Timpul, cea mai prețioasă resursă pe care o primim în dar, s-a oprit pentru Mitică Popescu, într-o zi de marți, când cele trei ceasuri au adus vestea că inima actorului nu mai bate.

Mitică Popescu: În tot ceea ce facem, ne străduim să descoperim adevărul, să surprindem lumea în care trăim, în cel mai autentic mod cu puțință.

De-a lungul vieții, inima actorului a fost greu încercată.

La nici 22 ani, viața i s-a schimbat brusc. În 1958, pe când era student în anul II la Teatru, Mitică Popescu a fost arestat de Securitate. A stat trei ani la Jilava, Periprava și Salcia, pentru că nu și-a turnat prietenii care voiau să fugă din țară. Un episod crud despre care marele actor vorbea puțin.

Mitică Popescu: Condiţiile incredibile, nu-ţi poţi imagina. Sigur că foamete a fost, arpacaş, mâncare de murături. (V-au bătut?) Mai aşa, din când în când.

Se considera însă norocos, pentru că a scăpat, până la urmă, doar cu un proces de reabilitare. Și-a reluat cursurile de actorie, iar destinul a făcut să joace mai apoi roluri memorabile. Unele chiar de securist, altele de deținut.

Mitică Popescu: În costumul de deţinut mă simţeam bine pentru că ştiam că seara, după filmare, scap de el. Te gândeşți mereu, în permanenţă, n-ai cum să uiţi, chiar dacă au trecut mai bine de 50 de ani.

S-a temut toată viața de singurătate, cum însuși recunoaștea. Și a avut parte de ea multă vreme, după moartea soției sale, Leopoldina Bălănuţă, în 1998.

Neașteptată a fost decizia de a deveni actor, deși mama lui Mitică Popescu își dorea ca fiul ei să se facă preot.

Înzestrat cu o voce incomparabilă, Mitică Popescu rămâne glasul multor personaje memorabile din cinematografia românească.

Stere Gulea, regizor: La experienţa şi la intuiţia lui, practic nu prea aveai ce să adaugi. În acelaşi timp, era un actor care nu era deloc teatral, era de un firesc extraordinar Mitică. Şi asta vine la oamenii care sunt, cum să vă spun, generoşi în sensul că cunosc viaţa şi nu rămân în tipare. După mine, face parte din galeria marilor actori.

Respectul i-a fost lui Mitică Popescu un camarad bun. Stima pentru Teatru și oameni rămân lecții de urmat pentru generațiile noi de actori.

Cristi Iacob, actor la Teatrul Mic: Moştenirea lui trebuie dusă mai departe. Domnul Mitică şi-a dat viaţa, sufletul, trupul, mintea, absolut tot, a trăit pentru asta, pentru oameni.

In memoriam Mitică Popescu, duminică, la TVR 2, ora 13.00, Tufă de Veneția. De la ora 20.00, Gustul și culoarea fericirii.

Source

Distribuie știrea