România a început să pună în practică la frontieră primele măsuri de supraveghere strictă a transporturilor de cereale din Ucraina. Fermierii consideră însă că deciziile sunt tardive, dovadă că prețurile în piață s-au prăbușit. Și totuși, acest lucru nu se vede și în prețul pâinii și al produselor de panificație, care de un an se scumpesc în continuu. Confruntat cu toate aceste probleme și în așteptarea soluțiilor decise la Bruxelles, ministrul Agriculturii cere colegilor din guvern să nu-l lase singur în gestionarea crizei.
Vameșii din Galați au sigiliat deja primele tiruri cu cereale din Ucraina. Potrivit măsurilor anunțate de ministrul Agriculturii, transporturile ar urma să fie strict monitorizate cât timp ne tranzitează țara.
Autoritățile vamale au același tip de sigiliu pentru toate mărfurile. Acesta trebuie să rămână nedesfăcut până când tirul ajunge la destinație.
Între timp, și Autoritatea Sanitar-Veterinară a început controale direct în punctele vamale. De la începutul războiului, inspectorii au făcut peste 9.700 de verificări și au descoperit nouă nereguli de etichetare la soia modificată genetic și două probe cu reziduuri de pesticide peste limite la grâu și semințe de floarea soarelui, care nu au intrat însă în consum. Măsurile luate însă de țara noastră permit în continuare importurile de cereale și produse agroalimentare din Ucraina.
Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță din Ucraina până pe 5 iunie. Dar decizia nu poate fi încă aplicată pentru că Polonia, Ungaria și alte state afectate au impus propriile interdicții, nemulțumite de propunerea Bruxellesului. Oficialii de la Bruxelles le-au somat să renunțe, dar până atunci, România vă fi sub presiune, atrag atenția fermierii.
Asta va genera în lanț o presiune și mai mare pe capacitățile logistice, în pricipal pe portul Constanța, lucru care nu doar că nu va permite accesul mărfurilor romanești către această facilitate prin care se face exportul României, dar va opri intențiile traderilor de a contracta inclusiv pe recolta nouă cu fermierii romani.
Fluxul de cereale ieftine din Ucraina, exceptate de taxe vamale, a prăbușit prețurile pe piața României. De exemplu, în zona Munteniei, grâul de panificație s-a ieftinit cu 20% de la începutul anului. Mulți fermieri sunt îngrijorați că nu vor putea să acopere cheltuielile de producție.
În timp ce grâul s-a ieftinit, pâinea și alte produse de panificație s-au scumpit continuu de la începutul anului. În martie, de exemplu, prețurile au fost cu peste 21 la sută mai mari decât cele din aceeași perioadă din 2022, arată statisticile oficiale.
Procesatorii cer Guvernului interzicerea importurilor mai ieftine de faină și alte alimente din Ucraina care nu respectă standardele de siguranță din UE.
Cu toate aceste probleme de rezolvat, ministrul agriculturii cere ajutorul Guvernului.
Guvernul a stabilit și cum vor fi împărțite cele 20 de milioane de euro de la UE și de la bugetul național, ca despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile din Ucraina.
O discuție despre noile măsuri ce vizează tranzitul și importul de cereale din Ucraina urmează să aibă loc vineri la București între ministrul agriculturii Petre Daea și omologul său de la Kiev.
CITIȚI ȘI: