România asigură aproape 30% din necesarul de gaze din Uniunea Europeană

România se află în topul producătorilor de gaze din Uniunea Europeană. Asta chiar dacă în primul trimestru al anului 2024, consumul de gaze naturale în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere de 2% comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior, ajungând la 111 miliarde de metri cubi.

S-a consumat mai puțin și asta un lucru teoretic bun pentru că ne dă posibilitatea nouă, ca europeni, să fim ceva mai puțini dependenți de importuri. România se remarcă printr-o contribuție semnificativă în producția de gaze naturale, asigurând aproape 30% din totalul producției UE, arată jurnaliștii de la economica.net. În primul trimestru al anului, România a produs 2,4 miliarde de metri cubi de gaze, având al doilea cel mai mare aport în cadrul Uniunii Europene, după Olanda, care a contribuit cu 2,7 miliarde de metri cubi. De asemenea, Germania a furnizat 1 miliard de metri cubi. În ceea ce privește depozitele de gaze, nivelul de umplere a scăzut cu 29%, de la 95% la 68% medie trimestrială, în conformitate cu consumul crescut pe timpul iernii. Totuși, acest nivel este cu 1 punct procentual mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut, indicând o menținere peste media istorică.

Importurile de gaze în UE au totalizat 70 miliarde de metri cubi, în scădere cu 5% față de trimestrul anterior și cu 1% față de aceeași perioadă din 2023. Gazele aduse prin conducte au constituit 59% din importuri, iar livrările de gaz natural lichefiat au reprezentat 41%. Norvegia a rămas principalul exportator de gaze prin conducte către UE, cu o cotă de 54%, urmată de Africa de Nord și Rusia.

Importurile de GNL au scăzut cu 5% față de trimestrul anterior și cu 6% față de aceeași perioadă din anul precedent. Franța a fost cel mai mare importator de GNL din UE, urmată de Spania și Țările de Jos, iar Statele Unite au continuat să fie principalul furnizor de GNL pentru Uniunea Europeană, reprezentând jumătate din importuri.

Se așteaptă ca, începând cu 2027, România să devină cel mai mare producător de gaze din UE, odată cu debutul producției din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, pe măsură ce producția Olandei va începe să scadă, în urma închiderii câmpului Groningen.

Distribuie știrea