România este printre primele țări din Europa în ce privește mortalitatea infantilă, iar pandemia a accentuat problemele din maternități

Lipsa aparaturii performante din maternități, a specialiștilor și a educației în rândul mamelor care nu ajung la spital decât atunci când nasc, duc la adevărate tragedii. Bebeluși care nu mai pot fi salvați sau care rămân cu sechele pe viață. Aceste cauze au adus România pe primele locuri în Europa în ceea ce privește mortalitatea infantila. Iar în pandemie, lucrurile s-au agravat.

La spitalul Universitar de Urgență din Capitală sunt 10 locuri în terapie intensivă și 10 pentru prematuri. Până astăzi, maternitatea nu avea un aparat esențial care să îi ajute pe nou născuții cu asfixie să fie recuperați complet, așa că medicii îi trimiteau la alte maternități. Organizația Salvați Copiii a donat un aparat care a costat 65 de mii de euro. Doar 5 mai sunt în Capitală. Insuficiente, spun medicii.

Pe lângă aceste investiții în maternități, România are nevoie de politici publice pentru mame și nou născuți.

Rata mortalității infantile este de 5,8% la noi, printre cele mai ridicate din Europa, iar 10 la sută din nașteri provin de la mame adolescente.

Source

Distribuie știrea