România importă din Ungaria și Bulgaria gaze naturale care ar putea proveni din Rusia

08 Decembrie 2023, 09:38 (actualizat 08 Decembrie 2023, 09:48) Știrile TVR |

Datele Transgaz, citate de economedia.ro, arată că miercuri, prin punctul Arad-Szeged, au intrat în România 1,4 milioane de metri cubi de gaze.

Ungaria nu are o producție semnificativă de gaze, deci ce am primit noi ar putea fi gaze de la hub-ul din Viena sau gaze venite din Rusia, via Turcia, Bulgaria și Serbia. Le-au importat și acum le vând, că tot se plânge domnul Viktor Orban cât de greu îi este fără partenerul Vladimir de la Moscova.

Nu luăm doar de la maghiari, ci am cumpărat și de la vecinii bulgari. Pe la punctul Kardam – Negru Vodă ne-au intrat 4,9 milioane de metri cubi.

Jurnaliștii economedia.ro notează că sursa acestor gaze nu este însă Bulgaria, ci alta, țara vecină fiind doar placă turnată pentru producători cum ar fi Rusia, Azerbaijan sau SUA, Qatar, pentru gazul natural lichefiat descărcat în terminalele de la Marea Mediterană.

Dacă tragem linie și ne uităm pe cifre, România consumă în această perioadă rece peste 46 de milioane de metri cubi de gaze. Mai bine de jumătate din această cantitate vine din producția internă, aproape 16 milioane le luăm din depozitele pe care le-am umplut în perioada caldă, iar 6,3 milioane de metri cubi vin de la vecinii noștri, bulgari și maghiari.

Care ar fi explicația pentru aceste importuri? Momentan nu este atât de frig și nu consumăm că într-o perioadă de iarnă autentică, atunci când temperaturile sunt negative zile la rând. O explicație ar fi prețul. La hubul din Viena un megawatt oră se vinde cu 37-38 de euro, pe când pe Bursa Română de Mărfuri prețul e de 205-210 lei, adică vreo 41-42 de euro. Poate că diferența nu ar fi atât de mare, însă traderii se uită și la ofertă din punct de vedere cantitativ. Dacă pe bursă noastră se scot la vânzare câteva sute, cel mult mii de megawați oră, la Viena sunt disponibile zeci de mii de megawați oră și asta la o singură licitație.

Pe scurt, nu avem de ce să ne îngrijorăm, însă poate ar trebui să ne gândim mai bine dacă banii noștri ajung în Rusia, la cei care cheltuiesc sume impresionante pentru a distruge țara vecină.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea