România – Irlanda de Nord 1-1. Edi Iordănescu: Am abordat la victorie meciul, dar am întâlnit un adversar foarte arțăgos

Naţionala de fotbal a României a terminat la egalitate cu echipa Irlandei de Nord, 1-1 (1-1), vineri seara, într-un meci amical desfăşurat pe Arena Naţională din Bucureşti.

Dennis Man (23) a marcat golul tricolorilor, după ce oaspeţii au deschis scorul prin Jamie Reid (7), în prima partidă de pregătire a echipei antrenate de Edward Iordănescu pentru EURO 2024.

Aşezarea compactă a nord-irlandezilor au pus mari probleme echipei României în prima repriză, astfel că în afara golului nu au existat prea multe acţiuni notabile.

Oaspeţii au marcat primii (7), la capătul unui contraatac rapid, început de la Conor Bradley, jucătorul lui Liverpool, continuat de Thompson şi finalizat de debutantul Jamie Reid, rămas singur cu portarul Niţă.

România a reuşit egalarea în min. 23, când Răzvan Marin a trimis o minge lungă, recepţionată de Dennis Man, care a croşetat apărarea oaspete şi l-a învins pe portarul Hazard cu un şut din careu.

Man a mai avut o acţiune similară (38), dar şutul său l-a nimerit pe coechipierul George Puşcaş.

În finalul primei reprize, o nouă minge lungă l-a găsit în careu pe fundaşul Mogoş (45+2), dar acesta a fost blocat în momentul şutului.

Repriza secundă a fost mai bună pentru echipa României, care a desfăcut jocul în câteva rânduri, fără să reuşi să finalizeze.

Răzvan Marin l-a testat pe portarul Bailey Peacock-Farrell cu un şut de la circa 25 de metri (48), dar goalkeeper-ul a fost la post.

Stanciu a trimis din voleu de la 17 metri, după un corner, însă mingea s-a dus mult peste poartă (52).

Cicâldău (55) a şutat şi el, de la 18 metri, însă mingea a fost deviată de un fundaş.

Pe final, oaspeţii au avut câteva minute bune, în care au încercat să pună în pericol poarta lui Niţă. Căpitanul McNair (79) a şutat de la 18 metri, dar Niţă a fost la post. Price (83) a tras la poartă, dar şutul a nimerit blocajul lui Sorescu.

Ianis Hagi, care a adus o rază de lumină în jocul echipei României, şi-a încercat şansa de la aproape 30 de metri, însă a tras pe direcţia portarului, care a reţinut fără emoţii.

România nu a făcut un joc prea bun, suferind mai ales în flancul stâng, în faţa unei echipe tinere, rapide şi disciplinate, aflată în reconstrucţie.

România rămâne cu doar două victorii în nouă meciuri contra Irlandei de Nord.

Tricolorii se pot revanşa în următorul lor test, meciul amical de marţi, cu Columbia, care va avea loc pe Civitas Metropolitano din Madrid.

Selecționerul Edi Iordănescu: Ăsta este nucleul care acum trei luni şi jumătate a calificat naţionala României. Am încredere foarte mare în ei, ştiu că pot mult mai mult

„În primul rând ne doream să câştigăm, chiar dacă am făcut al 12-lea joc fără înfrângere, noi am abordat la victorie meciul. Nu a fost uşor, pentru că am întâlnit un adversar foarte arţăgos. Am văzut că cifrele nu arată rău, am avut 66% posesie, dar am avut o construcţie pasivă în multe momente. Nu am avut nici ritmul la construcţie pe care l-aş fi vrut. Un alt lucru care nu îmi dă pace este legat de chimia jocului. Probabil că veţi vedea o altă soluţie în meciul cu Columbia. Este prematur să vorbim despre primul 11 sau aşezare acum. M-am gândit să mutăm cât mai mulţi jucători, să le dăm minute, nu-i uşor nici pentru noi să dăm minute unui jucător la echipa naţională pe care nu le primeşte la club. Dar ăsta este nucleul care acum trei luni şi jumătate a calificat naţionala României, după o campanie cu multe momente foarte bune. Şi am încredere foarte mare în ei, ştiu că pot mult mai mult”, a spus selecţionerul, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că în acest meci a încercat să facă ajustări în jocul naţionalei şi a subliniat că nu are ce să reproşeze jucătorilor din punct de vedere al concentrării şi dorinţei.

„A fost un test care ne-a provocat, pe care îl aşteptam, un test dificil, pentru că împreună cu colegii din staff am văzut toate meciurile celor de la Irlanda de Nord din calificări şi ştiam că este o echipă foarte arţăgoasă, agresivă, cu lucruri bune în jocul ei. Dar mi-am dorit un test care să ne pună în dificultate, să ne răspundă la nişte întrebări. Am primit o serie de răspunsuri, am făcut mai multe încercări din punct de vedere global. Am încercat să consolidăm nişte lucruri, să fie atitudine să fie implicare, seriozitate. Echipei eu nu am ce să-i reproşez ca şi concentrare, dorinţă. Nu au fost jucători care să nu muncească. Am vrut să facem şi nişte ajustări, nişte corecţii. Din punct de vedere individual am încercat să facem nişte corecţii, pentru că dacă nu încerci acum, nu mai ai când. Sunt puţine momente în care ne permitem să încercăm. Vrem să avem răspunsuri cât mai clare şi la final de mai, iunie să ieşim cu deciziile cele mai obiective. Am primit răspunsuri pozitive şi negative”, a menţionat tehnicianul.

Iordănescu a precizat că Horaţiu Moldovan şi Andrei Raţiu, rezerve cu Irlanda de Nord, vor juca în amicalul cu Columbia, de marţi.

Preluare: Agerpres

Distribuie știrea