România, locul II în Europa la locuințe ieftine, arată un studiu internațional. În câți ani își pot permite românii să-și cumpere o casă

România are printre cele mai ieftine locuinţe din Europa. Chiar și așa, puțini sunt cei care îşi permit să facă o achiziţie. Agenţii imobiliari spun că din cauza contextului economic şi politic, românii se gândesc de două ori înainte să îşi cumpere o casă nouă.

16 August 2022, 18:54 (actualizat 16 August 2022, 19:32) Știrile TVR |

1.266 de euro. Atât costă, în medie, metrul pătrat al unui apartament în România.

Mai ieftine decât la noi sunt cele din Bosnia şi Herţegovina, arată un studiu recent. Acolo metrul pătrat nu depăşeşte 980 de euro. Cele mai scumpe sunt în Marea Britanie, peste 4.900 de euro metrul pătrat.

Chiar dacă avem printre cele mai ieftine apartamente din Europa, din cauza puterii mici de cumpărare, puțini români își permit o achiziție.

Mădălina Chițu, jurnalist TVR: Un român care câştigă un salariu mediu pe economie are nevoie de cel puţin 6 ani ca să îşi cumpere un apartament de 70 de metri pătraţi, asta dacă îşi pune toţi banii deoparte. În schimb, un britanic trebuie să facă un astfel de efort de două ori şi jumătate. În aceleaşi condiţii, irlandezii sunt europenii care îşi cumpără cel mai repede o locuinţă.

Studiul mai arată că România este singura ţară de pe continent unde cele mai scumpe apartamente nu sunt în Capitală, ci în Cluj. Acolo metrul pătrat al unei locuinţe este cel mai scump. În luna iulie depăşea 2.400 de euro, cu 700 de euro mai mult decât în Capitală.

Datele studiului internaţional mai arată că apartamentele sunt tot mai scumpe de la un an la altul, iar contextul economic incert va frâna apetitul românilor de a-şi cumpăra o locuinţă.

Georgian Marcu, agent imobiliar: Piaţa devine din ce în ce mai puţin accesibilă pentru populaţie, prin creşterea de dobândă – ai o rată mai mare. Inflaţia îţi mănâncă din venitul disponibil. Cu alte cuvinte, nu îţi mai permiţi la fel de uşor să achiziţionezi.

Iar românii au început deja să amâne să devină proprietari.

Nu doar criza economică influențează piaţa imobiliară, ci și războiul din Ucraina. Agenţii imobiliari spun că vânzările rezidențiale vor trece printr-o perioadă de stagnare.

Source

Distribuie știrea