România, paradis pentru muncitorii din afara Uniunii Europene. Specialist în resurse umane: Sunt mai disciplinați, sunt ascultători

România are tot mai mare nevoie de muncitori din afară Uniunii Europene. Şi asta pentru că numărul românilor – care refuză posturile cu volum mare de muncă – creşte exponenţial. Refuză şi posturile fără perspective de promovare. În aceste condiţii, în România sunt deja peste 50 de mii de muncitori din Nepal, Turcia sau Sri Lanka.

03 Martie 2023, 20:43 (actualizat 03 Martie 2023, 20:43) Știrile TVR |

Nabim are 33 de ani. Este din Nepal și de 3 de ani face pizza într-un restaurnat din Capitală. A venit în România pentru că aici câștigă de trei ori mai mult decât în țară lui.

Nabim, 33 de ani, Nepal: Salariul aici e aproape de 3.000 de lei. 08.38- În Nepal banii sunt foarte jos. Un euro în Nepal este 141 de rupiti.

În România, Nabim primește banii de salariu și nu trebuie să își facă griji pentru alte cheltuieli.

Dan Tengher, patron restaurant: În domeniul meu, mă costă cam 1000 de euro, socotind și taxe și faptul că mănâncă – și pentru acasă tot eu le asigur – cazarea, transportul, plus că mai sunt și celelalte taxe pentru permis de ședere.

La sfârșitul anului 2022, potrivit economică.net, aproape 52.000 de oameni din afară UE aveau permise de şedere în România, în scop de angajare. Spre comparaţie, la sfârşitul anului 2021, erau peste 33.000.

Majoritatea cetățenilor extracomunitari care muncesc în țară noastră provin din Nepal, Turcia, Sri Lanka, India şi Bangladesh şi au între 18 şi 60 de ani. 64% dintre ei prestează muncă necalificată.

Specialiștii în resurse umane susțin că firmele din România au nevoie de mult mai mulți muncitori din afara Uniunii Europene.

George Butunoiu, specialist în resurse umane: Probabil că ar fi nevoie de 10 ori mai mulți decât atât, deoarece orice companie ar vrea astfel de muncitori pentru că e mult mai ușor de lucrat cu ei, sunt mai disciplinați, sunt ascultători. Încă nu fac grevă. Probabil că dacă o să se adune mai mulți, probabil că o să ajungem și acolo.

Cei mai mulţi cetăţeni extracomunitari, aduşi la muncă în ţara noastră, trăiesc şi muncesc în Bucureşti, Constanţa și Ilfov.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea