România și Croația, pregătite pentru aderarea la Schengen și parte a soluției pentru fluxurile migratorii. Consultări politice între ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și omologul croat

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îl primește luni dimineață, pentru consultări politice, pe ministrul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația, Gordan Grlić Radman, cu prilejul vizitei pe care omologul croat o efectuează în România, la invitația șefului diplomației române, în marja participării la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO.

28 Noiembrie 2022, 09:28 (actualizat 28 Noiembrie 2022, 09:34) Știrile TVR |

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu / FOTO: twitter.com/BogdanAurescu

După consultări, cei doi miniștri susțin declarații comune de presă. Declarațiile sunt transmise în direct de TVR.

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat că s-a înregistrat o creștere cu peste 32% a schimburilor comerciale dintre cele două state anul acesta.

Extinderea spațiului Schengen va întări la întărirea frontierelor externe ale UE, a declarat Bogdan Aurescu.

Atât România, cât și Croația sunt pregătite pentru aderare și sunt parte a soluției pentru stăvilirea fluxurilor migratorii, după cum a evidențiat șeful diplomației de la București.

S-a discutat și despre aderarea României și Croației la OCDE.

Discuțiile au evidențiat sprijinul puternic al României și Croației pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene.

Vizita constituie o oportunitate importantă pentru consolidarea dialogului politico-diplomatic și intensificarea cooperării economice și sectoriale între România și Republica Croația, având în vedere inclusiv contextul aniversar, de împlinire, în 2022, a 30 de ani de relații diplomatice româno-croate.

Totodată, cei doi miniștri de Externe au abordat în cadrul consultărilor, subiecte de actualitate de pe agenda regională, europeană și de securitate, cu accent pe parcursul european, atât al partenerilor estici, cât și al celor din Balcanii de Vest, precum și pe implicațiile multiple și complexe ale războiului ilegal și brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv din perspectiva impactului asupra evoluțiilor din regiunea Mării Negre și asupra altor state, precum Republica Moldova, a securității energetice și a celei alimentare, la nivel global.

VEZI și Cancelarul Austriei, Karl Nehammer: Va fi un vot separat pentru intrarea Croaţiei în Schengen şi un alt vot pentru Bulgaria şi România. Critici în privința protecției frontierelor

Source