România ar putea avea prima bancă de multiţesut şi celule la sfârșitul acestui an. Astfel, pacienţii cu arsuri vor avea şansa unei recuperări mai rapide. La fel şi pentru sportivii care suferă accidentări. Alisa Rujovic Tudor este fotbalistă și antrenoare. Pentru ea, transplantul de tendon a fost o a două şansă, atât în carieră, cât și în viaţa personală.
Alisa Rujovic Tudor: Cariera de fotbalist nu aș putea să o continui și tot ce ținea de partea cu sportul nu știu dacă aș putea să fac partea cu antrenoriatul, pentru că sunt foarte multe exerciții care trebuie exemplificate, ceea ce după a două ruptură de ligament încrucișat ligamentul meu era atât de instabil încât mergeam pe stradă și genunchiul pleca stânga dreapta.
Alisa Rujovic Tudor nu şi-ar mai fi putut continua carieră în fotbal, pasiunea ei de la 6 ani, dacă nu ar fi făcut un transplant de tendon. În urmă cu 2 ani a suferit a două ruptură de ligament, iar salvarea ei a fost Banca de Ţesut de la Spitalul Colentina. A făcut un al doilea transplant de tendon, după ce primul, realizat în Muntenegru, cu 5 ani îniante, nu a reuşit.
Alisa Rujovic Tudor: Întrebarea mea a fost dacă acel implant se va integra în genunchiul meu, dacă al meu, luat din corpul meu la prima operaţie nu s-a adaptat atât de bine mi-am pus un semn de întrebare cum va fi. Răspunsul a fost că probabilitatea de a se integra este foarte mare și acel tendon este 99% din cazuri mult mai puternic din corpul propriu
Ortopezii care au operat-o au găsit la banca de ţesut exact ce aveau nevoie pentru a o face bine. Iar acum Alisa merge, antrenează, joacă fotbal şi abia a devenit mamă.
Alisa Rujovic Tudor: A însemnat inaitne de toate a continuă o viață normală și de a face ceea ce fac de când sunt mică și asta înseamnă sportul, și pentru mine sportul înseamnă totul. După recuperarea la colentina am decis să fac recuperare cu un preparator fizic, de acolo începe povestea de a forma o familie cu un român.
Medicii spun că de anul viitor banca de la Spitalul Colentina va oferi mai multe posibilități pacienților.
Andrei Nica, coordonator al Băncii de Ţesut, Spitalul Colentina: În această bancă se vor stoca mai multe tipuri de ţesuturi – pe partea musculo scheletala os, tendon, menisc şi aşa mai departe pe parte de cornee, atât cornee, cât şi membrană amniotica se va stoca piele, unde să va procesa și se va distribui se vor stoca țesuturi cardiovasculare, mă refer la precum și valvă cardiacă, atât de necesară și care este folosită pe larg în lume
Alexandru Iacobescu, managerul Spitalului Colentina: România are nevoie stringentă de o bancă de ţesut pentru a creşte rata de transplant în această ţară.
Astfel, din centrul Bucureştiului, vor putea ajunge foarte repede testuturile necesare în centrele de transplant din ţară. Este nevoie însă și de echipe gata oricând să facă și prelevări. Anul trecut, în România au fost 62 de donatori în moarte cerebrală, de la care au fost recoltate 137 de ţesuturi.