România va trimite pompieri în Grecia | Raed Arafat: Modulul de asistenţă terestră pentru stingerea incendiilor va pleca vineri

Modulul terestru de asistenţă pentru stingerea incendiilor de pădure va pleca vineri din România spre Grecia, având în componenţă, printre altele, 112 pompieri, 23 de autospeciale, un centru de comandă şi patru containere multirisc cu echipamente, a anunţat, joi, şeful DSU, Raed Arafat.

05 August 2021, 16:08 (actualizat 05 August 2021, 16:13) |

România va trimite pompieri în Grecia

„Astăzi, după discuţii cu colegii noştri de la Protecţia civilă elenă şi cu Protecţia civilă europeană, bineînţeles, cu Centrul de coordonare, noi am înaintat o propunere de un modul care va pleca din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Modulul include 112 pompieri, 23 de autospeciale, din care şase autospeciale de stingere incendii de pădure, două cisterne, un centru de comandă, patru containere multirisc cu echipamente, un generator de mare capacitate, două tabere mobile pentru uz propriu al personalului nostru, un autocar de intervenţie şi două microbuze şi patru autospeciale de primă intervenţie şi comandă”, a explicat Raed Arafat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Şeful DSU a precizat că modulul de asistenţă va pleca spre Grecia în cursul zilei de vineri.

„Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă deja a prealertat acest modul şi oamenii care vor participa în el, de astăzi dimineaţă, de când am depus ofertă la Mecanismul de protecţie civilă europeană, iar după ce a venit acceptul, care a venit acum aproximativ 30 de minute, s-a dat ordinul de mobilizare pentru a pregăti plecarea în cursul zilei de mâine. Deci, asta înseamnă că toţi care participă la modulul de asistenţă pentru Grecia vor veni la un punct de plecare şi de acolo va pleca întregul convoi. Propunerea este pentru asistenţă de 10 zile, cu posibilitate de prelungire”, a mai precizat Arafat.

El a arătat că modulul trebuie „să fie cât mai independent”, „să nu devină povară” pentru autorităţile din ţara unde se deplasează.

„De asta ei pleacă şi cu mai multe materiale, care sunt necesare lor, bineînţeles, şi cu fondurile necesare pentru… Dacă au nevoie de a achiziţiona materiale proprii pentru ei, aşa cum sunt regulile de asistenţă în astfel de situaţii, dar, bineînţeles, va fi un sprijin clar al ţării gazdă, care este acceptat, de exemplu combustibilul de intervenţie pe care îl consumă maşinile acolo, tot asta vine ca sprijin din partea autorităţilor unde se intervine. Costurile de deplasare – şi la dus, şi la întors – sunt acoperite în proporţie de 75% din partea Mecanismului de protecţie civilă europeană. Este prima dată când România trimite un modul terestru pentru incendii de pădure în afara ţării”, a spus Arafat.

Şeful DSU a menţionat că mai multe ţări au solicitat sprijin pentru stingerea incendiilor de pădure.

„Este un moment destul de greu, foarte dificil pentru mai multe ţări: Turcia, Italia, Franţa are probleme, Albania, Macedonia de Nord, Grecia, probleme foarte serioase şi unde toată Europa încearcă să ajute ca să se treacă peste această situaţie, şi vorbesc aici despre problemele legate de incendii de pădure. Noi am înaintat oferte de sprijin şi aerian şi terestru, şi aici depinde ce se acceptă din partea ţărilor care sunt afectate. (…) Este normal să fim alături de colegii noştri din alte ţări şi, după cum vedeţi, fiecare ţară europeană a trimis în altă ţară care are nevoie – din ce ştiu, deja în Macedonia de Nord sunt echipe din ţările lor vecine, inclusiv Bulgaria a trimis acolo, în Italia s-au trimis din alte ţări echipaje, în Turcia s-au trimis, Turcia fiind membră în Mecanismul de protecţie civilă europeană, s-au trimis trei avioane din partea Mecanismului de protecţie civilă europeană”, a mai declarat Arafat.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea