România vrea să acorde vizite „nomazilor digitali”. Autoritățile mizează pe internetul rapid și ieftin, dar și pe costurile de trai mai mici ca în Occident

România vrea să acorde vize de şedere „nomazilor digitali”, adică specialiștilor în IT, marketing și în alte domenii, care pot lucra de la distanță pentru companii din afara țării. Pentru a-i atrage, autoritățile mizează pe internetul rapid și ieftin, dar și pe costurile de trai mai mici ca în Occident. Modelul a fost aplicat cu succes de multe țări europene în timpul pandemiei de Covid-19.

27 Aprilie 2021, 18:56 (actualizat 27 Aprilie 2021, 20:23) |

Străinii care vor dori să se mute în România ca să lucreze de la distanță pentru companii din afara țării ar putea primi un nou tip de viză de lungă ședere. Autoritățile vor să includă în legislație termenul de „nomad digital”, astfel încât țara noastră să atragă cât mai mulți profesioniști.

“Nomazii digitali vor avea posibilitatea în România să lucreze până la doi ani. E de fapt o adaptare a legislației care deja exista, dar introduce (…) un nou scop pentru a obține un permis de muncă în România”, spune Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Modelul este aplicat cu succes în alte state europene de mai mulți ani. De exemplu, în Estonia, una dintre cele mai digitalizate țări, mulți nomazi digitali s-au stabilit definitiv și au fondat peste 12.000 de companii, spun inițiatorii proiectului.

„Dacă România va reuși să promoveze acest instrument și, să spunem că reușim să atragem doar 2.000 de nomazi digitali, anual, care ar veni în medie cu 2.000 de euro să cheltuie aici în România, deja vorbim la finalul unui an de aproximativ 50 de milioane de euro aduși în economia națională”, explică Diana Buzoianu, deputat USR-PLUS, inițiatorul proiectului de lege.

Un studiu recent, plasează România în topul celor mai avantajoase țări din lume pentru nomazii digitali. Internetul rapid și ieftin și chiriile mici sunt principalele atuuri. Cu toate aceasta, numărul străinilor care vin să lucreze de la noi este în continuare redus.

Estimările arată că pe tot globul erau aproximativ cinci milioane de nomazi digitali în 2018, iar numărul lor continuă să crească. Proiectul de lege care introduce noul tip de viză pentru nomazii digitali va fi trimis Parlamentului pentru aprobare după Paște.

Source

Distribuie știrea