România vrea să crească exporturile de gaze naturale în țările vecine. După Republica Moldova, acum şi Ungaria e interesată să importe cantități mai mari. Așa că autoritățile de la București și Budapesta anunță noi investiții în punctele de frontieră, astfel încât să crescă livrările. Gazul românesc poate să acopere acum doar un sfert din necesarul Ungariei care depinde, în continuare, de importurile din Federația Rusă.
România poate livra Ungariei 2,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale, care ar acoperi doar un sfert din necesarul de consum al țării vecine. Autoritățile de la Budapesta vor însă să importe cantități mai mari din România. Dar pentru a crește livrările sunt necesare noi investiții în punctele de frontieră. Astfel, capacitatea interconectorului România-Ungaria ar urma să crească la 3,2 miliarde de metri cubi, în primă fază.
Peter SzijjJarto, ministrul de Externe al Ungariei: Suntem interesaţi să creştem importurile de gaze din România, pe termen lung. (…) Am reuşit să creştem capacitatea interconectorului dintre cele două ţări la 2,6 miliarde mc. (…) Cu cât capacitatea e mai mare, cu atât creşte şi nivelul de securitate.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: România este aici pentru a fi un pilon de securitate, de stabilitate, un hub energetic pentru întreaga regiune. Suntem norocoși să avem resurse importate de gaz.
Ungaria depinde, în continuare, de livrările de gaze naturale din Federația Rusă și din acest motiv vrea să-și diversifice sursele de aprovizionare. Și Republica Moldova, țară care nu mai importă gaze de la ruși, mizează pe resursele românești.
Constantin Borosan, secretar de stat, Ministerul Energiei din Rep. Moldova: Acum Republica Moldova cumpără gaz de la peste 20 de furnizori din Europa, face depozite aici în România, în Ucraina. (…) Asta ne arată cum diversificarea ne poate creşte securitatea energetică.
România are deja depozitele suprapline și în situația unei ierni neobișnuit de reci poate importa 1 miliard de metri cubi de gaze din Azerbaidjan. Gazul azer tinde să devină o alternativă la cel rusesc, iar exporturile în Europa ar urma să crească și mai mult.
Samir Valiyev, ministrul adjunct al Energiei din Azerbaidjan: Vom încerca să ne dublăm livrările de gaze naturale către Europa.
La marile burse europene, prețul gazului natural a continuat să scadă în ultima perioadă și a coborât sub pragul de 50 de euro pe megawatt, de peste două ori mai mic decât era în urma cu un an.